ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati

Gospodarstvo 05. Dec 202106:00 > 06. Dec 2021 19:21 0 komentarjev
NFT
PROFIMEDIA

NFT, okrajšava za nezamenljive žetone (ang. non-fungible tokens), so virtualni zbirateljski predmeti, ki so za časa letošnje renesanse kriptovalut resnično obnoreli svet. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali.

Čeprav je prodaja nezamenljivih žetonov v zadnjem letu eksponentno narasla, v kriptosvetu ne predstavljajo novega koncepta. NFT je prvič široko občinstvo dosegel s kriptomucki (ang. CryptoKitties), ljubkimi digitalnimi liki, za katere so bili nekateri pripravljeni odšteti tudi več sto tisoč dolarjev.

Zdaj je mogoče skorajda karkoli kupiti kot nezamenljiv žeton, bodisi slike, animacije, grafike, glasbo, pa tudi čivke, gife in videoigre – vse, kar si lahko zamislite v digitalni obliki. Na trg nezamenljivih žetonov so vstopile tudi velike blagovne znamke, vanje investira lastnik Tesle in SpaceXa, najdražji NFT, digitalni kolaž kriptoumetnika Beepla, pa se je na dražbi avkcijske hiše Christie’s prodal za rekordnih 60 milijonov evrov.

O osnovah NFT smo povprašali Klemna Selakoviča, strokovnjaka za uporabniško izkušnjo in avtorja, ki stoji za enim od najbolj poslušanih podkastov v Sloveniji Aidea. Klemen je bil dvakrat izbran za mladega kreativca leta, dvakrat je prejel nagrado websi in zlato nagrado diggit, trenutno pa je vodilni produktni oblikovalec pri startuppu Fractional, inovativni platformi za decentralizirano in skupnostno usmerjeno frakcionalizacijo NFT.

Kaj je NFT?

V osnovi in svojem bistvu gre za žeton, ki je za razliko od žetona bitcoin, nezamenljiv. V grobem je vsak bitcoin enak drugemu bitcoinu, pri NFT pa gre za nezamenljivost – torej je ta žeton popolnoma unikaten. Implikacije in načini uporabe teh nezamenljivih žetonov so v praksi številne in rešujejo ogromno trenutnih in prihodnjih problemov naše civilizacije.

Trenutno v tej zgodnji fazi razvoja tehnologije se NFT po večini uporabljajo za omogočanje redkosti digitalnim dobrinam, ki brez posrednikov prej ni bila možna. Digitalne dobrine v osnovi niso redke, ker gre za enostaven računalniški zapis informacije. V primeru fotografije, ki jo ustvarim s svojim pametnim telefonom in jo pošljem prijatelju, se ob pošiljanju, preko e-maila na primer, brezplačno in neposredno ustvari kopija te slike, ki je popolnoma identična ter zamenljiva z originalom, tj. s prvotno posneto fotografijo.

NFT pa omogoča, da se fotografija “pripne” in informacija o sliki in originalnem lastniku zapiše v blockchain bazo. Na ta način celoten svet ve, kdo, natančneje katera denarnica je lastnik originalne fotografije. Digitalne dobrine tako postanejo redke in s tem nosijo vrednost, ki je večja od kopije.

nft
Shannon Stapleton/REUTERS

Kaj je blockchain?

Gre za verigo “blokov”, v kateri so zapisane finančne transakcije (bitcoin blockchain) ali druge interakcije in odnosi med osebami, katerim zaradi narave tehnologije ni potrebno zaupati neznancem, s katerim imamo interakcijo. V osnovi gre za bazo podatkov, ki je decentralizirana, saj so kopije baze razdeljene po celem svetu.

Sistem je odprtokoden in povsem transparenten. Najbolj pomembna karakteristika verige blokov pa je, da nihče na svetu nad to bazo podatkov nima nadzora. S tem imamo lahko deležniki odnose preko internetne tehnologije in brez posrednika, ki je v večini primerov država, banka, korporacija …

Kaj je kovanje NFT?

Kovanje (ang. minting) NFT pomeni proces pretvarjanja digitalne datoteke v digitalno dobrino na blockchain bazi. Najpogosteje se za to trenutno uporablja Ethereum blockchain. 

Digitalna datoteka je za vedno shranjena v tej decentralizirani zbirki podatkov, ki jo je  nemogoče urejati, spreminjati ali izbrisati.

Kako prodaš svoj NFT?

NFT prodaja se po večini dogaja na borzah in menjalnicah, ki so za to namenjene in specializirane. Trenutno najbolj znana je Opensea. Tako kot pri preostalih blockchain transakcijah, pa se lahko menjava zgodi tudi neposredno, v živo, med dvema deležnikoma.

Mi lahko NFT kdo ukrade?

Ker je NFT dobrina shranjena na na digitalni denarnici, ki se jo lahko odpre le s privatnim ključem, je treba te ključe varno hraniti – izven medmrežja. Dostop do teh privatnih ključev je torej ključen za varnost vsebine denarnice.

Kako vem, da je NFT avtentičen?

Preko javnega in odprtega dostopa do zapisov na verigi blokov, na kateri naj bi se nahajal.

metamask, nft
PROFIMEDIA

Kako lahko začnem zbirati svoje NFTje?

Pridobim oziroma kupim nekaj Ethereum (ETH) žetonov in se s svojo denarnico, npr. z denarnico Metamask prijavim na eno izmed tržnic, na katerem uporabniki ponujajo NFT.

Kaj ima NFT s podnebnimi učinki?

Popolnoma nič. Tehnologija veriženja blokov za svoje delovanje potrebuje električno energijo – v tem ni nič posebna, če jo primerjamo s številnimi drugimi tehnologijami in procesi, ki jih človeštvo uporablja. Če pa je ta energija dobro porabljena, pa je stvar mnenja in prepričanj posameznika.

Kako si lastim NFT?

Lastim si ga na digitalni denarnici. Trenutno ena bolj popularnih je Metamask denarnica, do katere lahko dostopamo s pomočjo privatnega ključa. Če imam dostop do denarnice, v kateri so nezamenljivi žetoni, potem to v praksi pomeni, da sem njihov lastnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!