Rekorden skok cen stanovanj na letni ravni

Gospodarstvo 23. Dec 202114:34 > 15:48 0 komentarjev
Blok
BOBO

Cene stanovanj se še naprej dvigujejo in so se na letni ravni zvišale za 12,9 odstotka, kar je najvišje zvišanje cen do zdaj, kažejo podatki statističnega urada. Tudi število prodaj rabljenih stanovanj je še naprej večje od dolgoletnega povprečja.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v tretjem četrtletju letošnjega leta na letni ravni zvišale za 12,9 odstotka, kar je največ po prvem četrtletju leta 2008, ko so se cene povzpele za 11,8 odstotka.

Najizraziteje so se zvišale cene novih stanovanj, za 17,9 odstotka, sledijo pa ji cene rabljenih stanovanj, ki so se dvignile za 14,7 odstotka. Rabljene družinske hiše so se podražile za 9,6 odstotka.

Po Sursovih podatkih so se najbolj podražila rabljena stanovanja v Ljubljani, kjer so v primerjavi z istim obdobjem lani zrasla za 15 odstotkov.

Skupna vrednost manjša kot v drugem četrtletju

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v tretjem četrtletju znašala 378 milijonov evrov, kar je 18 odstotkov manj kot v drugem četrtletju, ko je bilo prodanih skupno za 459 milijonov evrov.

Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je bilo po izraziti rasti v prejšnjem četrtletju tokrat manjše. Prodanih je bilo 3.359 stanovanjskih nepremičnin, še vedno pa večje od večletnega povprečja, ki znaša približno 2.900 prodaj.

Cena kvadratnega metra v Ljubljani že več kot tri tisoč evrov

Cene stanovanj še naprej rastejo, kar kaže tudi poročilo geodetske uprave (Gurs). Ta v zadnjem poročilu ugotavlja, da je treba za kvadratni meter rabljenega stanovanja odšteti že 3.250 evrov, kar v primerjavi z letom 2015 predstavlja okrog 60-odstotni dvig.

Kot je pred kratkim za N1 dejal sociolog Klemen Ploštajner, si lahko par z dvema povprečnima plačama, kar pomeni skupaj od 2.500 do 2.600 evrov mesečnega prihodka, v Ljubljani privošči nakup “približno primernega stanovanja”. Izračun, ki so ga pripravili, kaže, da morata partnerja vzeti maksimalno posojilo, se zadolžiti za 30 let in imeti privarčevana sredstva.

Ob izjemno visokih cenah stanovanj v prestolnici so med oglasi po visokih cenah na prodaj tudi samo sobe, kjer si morajo lastniki deliti kopalnico z drugimi.