Rekordni dobički naftnih podjetij: “Toliko denarja, da ne vemo, kaj bi z njim”

Gospodarstvo 01. Maj 202219:45 > 20:01 5 komentarjev
Shell
PROFIMEDIA

Zaradi vojne v Ukrajini se naftna podjetja sicer soočajo z izgubo ruskih trgov in poslovnih partnerjev, po drugi strani pa jim rekordne cene energentov omogočajo tudi rekordne zaslužke. Analitiki za britanski naftni podjetji Shell in BP v prvem četrtletju tega leta napovedujejo tudi do trikrat višje dobičke, BP je celo izjavil, da "imajo toliko denarja, da ne vedo, kaj bi z njim". Davek, ki bi iz presežka podjetij gospodinjstvom pomagal kriti astronomske račune za energijo, pa se zdi še daleč.

Energetski podjetji BP in Shell kljub udarcu, ki ga je industriji zadala vojna v Ukrajini, ta teden pričakujeta povišane dobičke, poroča The Guardian.

Za britanski podjetji BP in Shell, dva od sedmih naftnih gigantov sveta, je bilo prvo poslovno četrtletje precej boleče. Obe sta veliko poslovali v Rusiji in sta po prekinitvi vezi s Kremljem izgubili več kot 28 milijard evrov. Po poročanju The Guardian naj bi Shell po tem, ko se je odločil prekiniti skupne naložbe z ruskim Gazpromom, izgubil okrog štiri milijarde evrov, prav tako pa svoj delež v ruskem plinsko-naftnem projektu Sakhalin-2. Veliko več je izgubil BP, ki je bil lastnik 20 odstotkov deleža v ruskem večinsko vladnem naftnoplinskem podjetju Rosneft.

Direktor podjetja BP Bob Dudley je poslovni dogovor z Rosneftom sklenil leta leta 2013 s takratnim direktorjem Rosnefta Igorjem Sečinom. Po pogovoru z rusko vlado se je BP sedaj odločil odpovedati svojemu 20-odstotnemu deležu v Rosneftu, s čimer je izgubil skoraj 24 milijard evrov. Rosneft je odgovoren za okrog 2,3 milijarde dobička, ki ga je lani imel BP.

Podražitve zlata jama za naftna podjetja

Sprva se to zdi veliko denarja, toda za tako veliko in dobičkonosno podjetje, kot je BP, v resnici ni. Izguba je še manjša v luči astronomskih zaslužkov, ki jih imajo naftna in plinska podjetja zaradi podražitve energentov, piše The Guardian.

Izvršni direktor BP Bernard Looney je podjetje zahvaljujoč vsesplošnim podražitvam v začetku leta 2022 opisal kot “bankomat”. Letni dobiček, o katerem je BP poročal februarja, je bil okrog 12 milijard evrov. Leto prej so zabeležili več kot pet milijard evrov izgube. Podobno uspešen je bil letos tudi Shell s približno 16,7 milijarde evrov dobička.

Po navedbah Guardiana naj bi se dobički obeh podjetij v letu 2022 še povišali – za koliko, bodo nakazali poslovni rezultati tega četrtletja, ki bodo izdani naslednji teden. Februarja so bile cene nafte in plina visoke, a jih vojna v Ukrajini še ni povišala v skrajnost. Putin je britanskim naftnim podjetjem to, kar jim je po eni strani vzel z umikom teh podjetij iz Rusije, po drugi strani povrnil z višjimi cenami energentov.

Analitiki tako za prvo četrtletje leta 2022 BP-ju napovedujejo okrog 4 milijarde evrov dobička (lani je bil 2,5 milijarde evrov), Shellu pa okrog 8,3 milijarde evrov, skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani.

Pozivi k plačilu davka na visoke dobičke

Zato ni presenetljivo, da se nadaljujejo pozivi proizvajalcem nafte k plačilu davka na nepričakovani dobiček – z njim bi vlade sofinancirale finančno pomoč gospodinjstvom, ki komajda še plačujejo rekordno visoke račune za plin. Medtem ko strokovnjaki opozarjajo, da se morajo gospodinjstva odločati, ali se bodo grela ali jedla, komentar BP-ja, da “imajo toliko denarja, da ne vedo, kaj bi z njim”, nudi jasno rešitev, poroča The Guardian.

Plačilo davka na nepričakovani dobiček je po poročanju The Guardian za britansko delavsko stranko sicer sprejemljiva ideja, a ji vlada nasprotuje. V vladi trdijo, da bi bil takšen davek kontraproduktiven, saj da bi odvrnil naložbe v že tako vedno manjšo produkcijo nafte v Severnem morju, in to ravno takrat, ko je domača oskrba najbolj potrebna.

Prejšnji teden pa je britanski finančni minister Rishi Sunak vendarle namignil, da bi bil takšen davek lahko mogoč. Možnost bo preučil, “če naftne družbe ne bodo vlagale v polno proizvodnjo v Severnem morju,” je povedal za The Guardian.

Toda namigi se občutijo kot prazne grožnje, ne pa nove politike. Vse skupaj spominja na politični teater, s katerim želi vlada pomiriti javno jezo glede naftne industrije, ki služi na račun plačnikov računov in voznikov, še piše The Guardian. Vlada naftnim mogotcem trenutno ne daje razloga za skrb – še dalje se lahko ukvarjajo s tem, kaj bodo storili z vsem tem denarjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje