Renault zaradi pomanjkanja čipov prodal manj avtomobilov

Gospodarstvo 16. Jul 202214:43 > 15:48 0 komentarjev
Renault
Borut Živulović/BOBO

Skupina Renault je v prvih šestih mesecih letošnjega leta prodala 1.000.199 vozil, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. V tej statistiki sicer ni vključena prodaje vozil na ruskem trgu. Kot je med tednom objavil francoski avtomobilski proizvajalec, je bil glavni razlog za upad prodaje pomanjkanje čipov.

Podjetje je pojasnilo, da je poleg svetovne krize pomanjkanja čipov na prodajo vplivalo tudi zaprtje njihovih tovarn v Rusiji, za kar so se odločili v luči ruske vojaške agresije na Ukrajino.

Čipi so elektronske komponente, ki so nepogrešljive tako v vozilih z motorjem na notranje izgorevanje kot električnih vozilih. Njihovo pomanjkanje vpliva na celotno avtomobilsko industrijo, zaradi česar so bili nekateri proizvajalci prisiljeni tudi začasno zaustaviti proizvodnjo. Je pa bil francoski avtomobilski velikan zadovoljen s prodajo elektrificiranih vozil.

“Elektrificirani trgi v Evropi hitro rastejo in Renault je v dobrem položaju, da zadovolji potrebe kupcev,” je prepričan pooblaščeni generalni direktor znamke Renault Fabrice Cambolive. Ob tem je napovedal, da bodo v drugi polovici letošnjega leta še okrepili ponudbo elektrificiranih vozil, saj bodo na trg postavili tri nove modele.

Elektrificirana vozila – klasična električna in hibridna vozila – so v prvi polovici letošnjega leta predstavljala 36 odstotkov prodaje vseh Renaultovih osebnih vozil v Evropi, medtem ko so v enakem lanskem obdobju predstavljala 26 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!