Rezervoar napolnil na točilnem mestu, kjer naj ne bi bilo goriva?

Gospodarstvo 20. Jun 202217:10 > 19:50 0 komentarjev
petrol, gorivo
Posnetek zaslona/Twitter

Zaradi velikega navala je na nekaterih bencinskih servisih po državi v zadnjih dneh zmanjkalo goriva. Na družbenih omrežjih pa se je danes razširil video, v katerem eden od voznikov napolni gorivo na točilnem mestu, kjer je bil izobešen napis, da goriva ni več. Uporabniki družbenih omrežij se sprašujejo tudi, zakaj so nekatere ročke za gorivo na bencinskih servisih pritrjene z vezicami.

Zaradi napovedane podražitve goriva – v torek bo za liter bencina in dizla treba odšteti več – je v zadnjih dneh na bencinskih servisih po Sloveniji velika gneča. V petek, soboto in nedeljo je ponekod goriva tudi zmanjkalo, kar je pri voznikih povzročilo veliko slabe volje. O pomanjkanju goriva tudi danes poročajo z vseh koncev Slovenije.

Gorivo natočil na mestu, ki naj bi bilo prazno

Na družbenem omrežju se je medtem danes razširil videoposnetek, ki je med uporabniki sprožil veliko zanimanja. Eden od voznikov je rezervoar napolnil na točilnem mestu, kjer goriva naj ne bi bilo. To točilno mesto je bilo namreč označeno s posebnim obvestilom, da goriva ni. Za 24ur.com je voznik povedal, da je podobne primere videl že v nedeljo v Kranju, zato se je dan kasneje odločil, da poskusi tudi sam. Točenje goriva je posnel, video pa nato objavil na družbenem omrežju. Na blagajni težav s plačilom ni imel.

24ur.com medtem poroča še o enem primeru, kjer naj bi eden od voznikov prav tako napolnil gorivo na točilnem mestu, ki naj bi bilo prazno.

Na Petrolu so odločno zavrnili očitke o tem, da naj bi zadrževali gorivo z namenom, da bi se v torek dražje prodajalo.

Zakaj vezice na nekaterih ročkah?

Na nekaterih bencinskih servisih so na ročke za gorivo (na primer dizel) zaposleni pritrdili vezice, zato je tam strankam tudi fizično onemogočeno, da te ročke uporabijo. Na družbenih omrežjih se tako širijo teorije, da naftni trgovci gorivo v rezervoarjih na črpalkah imajo, a ga zaradi napovedane podražitve ne želijo sprostiti.

Z vprašanjem, kako odgovarjajo na te zapise, smo se obrnili na Petrol in OMV. Na OMV so za N1 povedali, da zaradi izredno povečanega povpraševanja v zadnjih dneh na posameznih prodajnih mestih po državi pogonskih goriv ni na zalogi. To je po njihovih besedah posledica navedene situacije, saj ne zmorejo prepeljati zadostnih količin goriva iz njihovih skladišč na prodajna mesta. “Vsekakor pa se trudimo zagotoviti čim hitrejšo oskrbo. Lahko dodamo, da je izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. 6.,  bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita,” so dodali.

Glede vezic, ki voznikom preprečujejo, da bi natočili določeno gorivo, pa na OMV odgovarjajo, da so z marcem, ko je stopila v veljavo najvišja dovoljena drobnoprodajna cena naftnih derivatov, njihove visokokakovostno dizelsko gorivo MaxxMotion umaknili iz prodaje. Kot so pojasnili, je prodaja tega goriva zanje ekonomsko neupravičena, zato so te ročke fizično zavezane z vezicami.

Na Petrolu pa so za N1 pojasnili: “Ko se rezervoar izprazni, prodajno osebje dobi alarm o izpraznjenem rezervoarju, o tako imenovani ‘mrtvi teži’. To pomeni, da je v rezervoarju sicer še čisto malo goriva, ki pa ga ni več varno točiti, saj lahko prihaja do poškodb in napak. Zato prodajno osebje prodajo goriva iz rezervoarja ustavi. Če bi se s točenjem nadaljevalo, bi se rezervoar popolnoma izpraznil, takrat pa bi prišlo do sesanja velikih količin zraka iz rezervoarja.”

Dodali so, da se bodo v “teh izrednih razmerah še naprej trudili, da zagotovimo čimprejšnjo oskrbo vseh naših prodajnih mest z gorivom in da do podobnih neljubih dogodkov, kot ga opisujete, ne bo več prihajalo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!