Robert Golob sodišču predlagal, da ga postavi za začasnega šefa Gen-I

Gospodarstvo 18. Nov 202116:48 > 17:08 0 komentarjev
Robert Golob, Gen-I
Žiga Živulović jr./BOBO

Gen-I je včeraj vložil predlog za sodno imenovanje uprave trgovca z elektriko, ki je družbenicama Gen energiji in Gen-EL ni uspelo postaviti po redni poti. Na zadnji dan mandata je Robert Golob krškemu sodišču - sicer pričakovano - predlagal, da za čas do dogovora med družbenicama vodenje družbe znova prevzame njegova "stara" ekipa z izjemo Danijela Levičarja, ki je z delom v Gen-I zaključil.

Po tem, ko je poslovodstvu Gen-I, posavskega trgovca z električno energijo, ki letno ustvari prek dve milijardi evrov prihodkov, včeraj potekel mandat, so danes vodstvene posle prevzeli štirje pooblaščenci, sicer dosedanji direktorji področij v družbi.

Že včeraj, torej še pod vodstvom Roberta Goloba, pa je Gen-I vložila predlog za sodno imenovanje uprave, v katerem sodišču predlaga, da za čas do uskladitve družbenic imenuje “upravo, ki je bila usklajena med družbenikoma Gen-EL in Gen energija, a jo je nadzorni svet Gen energije zavrnil”.

Usklajeni z upravo Gen energije, ne pa tudi lastnikom

Naj pojasnimo: pred dvema tednoma je generalni direktor Gen energije Martin Novšak svojim nadzornikom predlagal, da pred potekom mandata Golobovi upravi tej podelijo nov mandat. Predlog je bil usklajen z drugo družbenico, podjetjem Gen-EL, ki ga obvladuje Golob.

A nato so prejšnji ponedeljek državni nadzorniki Gen energije s predsednikom uprave Telekoma Slovenije Cvetkom Sršenom na čelu najprej predlog zavrnili, Golobu prižgali rdečo luč, nato pa predlagali dve svoji imeni.

Teh nato druga družbenica Gen-I, podjetje Gen-EL, ni potrdila. Enako se je zgodilo ta teden, v drugem poskusu imenovanja uprave.

Nezmožnost dogovora družbenic je pripeljala do situacije, ki smo jo na N1 napovedovali zadnja dva tedna: da bo moralo začasno upravo imenovati sodišče.

Je svoj predlog dala tudi Gen energija?

Golob je torej včeraj na sodišče poslal predlog, da v začasno upravo imenuje njegovo ekipo.

Kot smo pisali, lahko predlog za sodno imenovanje uprave vložita tudi obe družbenici, pa tudi svet delavcev, sindikat. Če sodišče prejme več predlogov, naj bi jih obravnavalo po vrstnem redu glede na čas prejema, lahko pa predloge tudi smiselno združi.

Predvsem bo zanimivo videti, ali bo svojo sestavo uprave predlagala Gen energija, ki ji imena kandidatov dirigirajo z vladne strani postavljeni nadzorniki, ti pa so, kot rečeno, Golobu odrekli podporo.

Odgovor sodišča v Krškem, ali so prejeli še kakšen predlog, čakamo.

Kako bo odločilo sodišče, je težko reči, saj gre za področje, kjer je sodne prakse relativno malo, nam je pred dnevi pojasnil strokovnjak za korporativno pravo Luka Gaberščik. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi v začasno upravo sodišče imenovalo “staro” upravo z Robertom Golobom na čelu, je odgovoril pritrdilno. “Takšna možnost je celo razumna, ko uprava ni bila razrešena zaradi krivdnih okoliščin ali zaradi sumov nanje,” nam je dejal.

Golob in še dva ostali v Gen-I, Levičar odšel

Trije člani pretekle uprave, Robert Golob, Igor Koprivnikar in Andrej Šajn, po včerajšnjem izteku mandata ostajajo zaposleni v podjetju, vendar ne izvajajo izvršnih funkcij, so nam danes povedali v Gen-I.

Četrti član ekipe Danijel Levičar pa se je po petih letih poslovil od Gen-I. Levičar je bil namreč že do zdaj zaposlen v družbi Gen energija, večinski lastnici Gen-I, V Gen-I pa je imel mandat za člana poslovodstva. Ta mu je včeraj potekel.

Kot smo pisali, se bo Levičar po naših informacijah zdaj posvetil projektu drugega bloka krške nuklearke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!