Golob odhaja, a bi se lahko vrnil, še preden se stolček ohladi

Gospodarstvo 17. Nov 202113:12 > 18:16 2 komentarja
Robert Golob, Gen-I
Žiga Živulović jr./BOBO

Lastnika Gen-I se nista dogovorila o sestavi nove vodilne ekipe, sledi sodno imenovanje uprave, je povedal predsednik uprave Robert Golob. Njegovi ekipi danes poteče petletni mandat, jutri vodstvene posle prevzemajo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev. Tako bo ostalo do odločitve sodišča, ki pa bi v začasno upravo po mnenju strokovnjaka za korporativno pravo Luke Gaberščika lahko znova imenovalo Goloba. Ta je razkril še, da je Gen-I v zadnjih dneh dobil ponudbo EBRD za vstop v lastništvo.

Drama okrog imenovanja nove uprave Gen-I, kjer danes poslovodstvu z Robertom Golobom na čelu poteče mandat, se je razpletla z odločitvijo za sodno imenovanje, čeprav je vmes že kazalo, da bosta sprti strani morda našli soglasje, da upravo imenujeta po redni poti.

Z jutrišnjim dnem poslovodne posle prevzemajo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev v Gen-I, ki bodo to počeli do odločitve sodišča o začasnem imenovanju. Ta bi po Golobovi oceni lahko prišla v tednu ali dveh. V vmesnem času pa bosta družbenika tudi nadaljevala pogovore za imenovanje nove uprave.

Golob ostaja v podjetju. “Ukvarjal se bom z mednarodnim trgovanjem in menda tudi PR,” je dejal.

Sodišče bi mu lahko vrnilo “stolček”

Golob je povedal tudi, da bo uprava Gen-I sodišču dala svoj predlog za imena kandidatov za sodno imenovano upravo. Še prejšnji teden je dejal, da sodno imenovanje zanj ne pride v poštev in da tej poti nasprotuje.

Si je zdaj premislil? “Še vedno ji nasprotujem. A delamo v dobro družbe,” je odgovoril.

Strokovnjak za korporativno pravo Luka Gaberščik je prejšnji teden za N1 na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi v začasno upravo sodišče imenovalo obstoječo upravo, odgovoril pritrdilno. “Takšna možnost je celo razumna, ko uprava ni bila razrešena zaradi krivdnih okoliščin ali zaradi sumov nanje,” je pojasnil.

Golob je na naše vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo imenovali v začasno upravo, dejal, da ne pričakuje ničesar. Je pa med drugim dejal, da sodišče pri odločanju zasleduje tudi cilj kontinuitete.

Gen energija: Cilj je najti kompetentno upravo

Na dogajanje so se odzvali v državni Gen energiji, večinski lastnici Gen-I. Zapisali so: “Vodstvo GEN energije si aktivno prizadeva za konstruktivno sodelovanje vseh vpletenih strani, katerih skupni cilj je doseči usklajen dogovor za sestavo stabilne in kompetentne uprave s trajnim mandatom za vodenje družbe GEN-I. V interesu GEN energije je zagotoviti nadaljnje uspešno poslovanje te družbe v okviru Skupine GEN.”

Dobili ponudbo EBRD

V zvezi z lastniško strukturo je Golob dejal, da so pred dvema dnevoma dobili ponudbo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Že prejšnji teden je dejal, da si uprava prizadeva, da bi prav EBRD vstopila v strukturo.

Kot je znano, teče postopek prodaje 75 odstotkov Gen-EL, ki jih imata v lasti Gen-I in Elektro Ljubljana. Golob meni, da je vstop EBRD edinstvena priložnost, ki pa se ji po njegovi oceni obstoječa vladna garnitura odpoveduje. “Upam, da bo kdo resno vzel ta postopek kot nekaj, kar je ključno za razvoj slovenske energetike.”

Dejal je, da je EBRD pripravljena vložiti veliko denarja. Dodal je, da je namen vstopa razvojni, kajti “boniteta podjetja, v katerem je partner EBRD, gre skozi streho”.

Poskus imenovanja Novšaka ni uspel

Golob je pojasnil še, kaj se je dogajalo danes in zakaj tudi drugi poskus imenovanja uprave po redni poti ni uspel. Kot je dejal, so se državni nadzorniki Gen energije, ki jih vodi predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen, včeraj ponoči odločili, da za predsednika uprave predlagajo Martina Novšaka, ki je zdaj generalni direktor Gen energije, za člana uprave pa podjetnika Jureta Sokliča.

Po mnenju Goloba Novšak ni primeren za predsednika uprave Gen-I, saj je usmerjen le v en vir, jedrsko energijo. “To ni dovolj v času, ko gremo v zeleni prehod,” je pojasnil. “Njega so ob polnoči obvestili, da je on kandidat in da mora kandidirati. Po mojem osebnem mnenju je to neresno.”

Omenimo sicer, da se o tem, da naj bi Novšaka v Gen energiji zamenjali, neuradno govori že dlje časa, namesto njega naj bi v Gen energijo prišel Blaž Košorok, zdaj sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

Nadzorniki Gen-EL so bili proti upravi z Novšakom, ker je bil predlog nepopoln, je dejal Golob, ki prek nadzornikov obvladuje Gen-EL (v nadzornem svetu so namreč poleg Novšaka dva zaposlena v Gen-I ter razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič, ki velja za Golobovega zaveznika). Zato ostane le sodno imenovanje.

Vprašanje ostaja: bo šel Golob v politiko?

“Ne razmišljam o tem, da bi šel v politiko. Ostajam v Gen-I,” je ponovno dejal Golob.

O tem smo pisali v članku Vroče vprašanje: gre Robert Golob v politiko?.

Kako poteka sodno imenovanje

Po zakonu o gospodarskih družbah sodišče poseže samo v nujnih primerih. Kot je v enem od primerov sodne prakse iz leta 2017 navedlo višje sodišče v Ljubljani, se to, kaj je nujen primer, presoja za vsak posamezen primer.

Nadalje v zakonu piše, da sodišče začasno upravo imenuje “na predlog zainteresiranih oseb”. Kdo so to v primeru Gen-I? “Vsekakor vsak od družbenikov ter dosedanja uprava,” pravi Luka Gaberščik, strokovnjak za korporativno pravo in partner v Odvetniški družbi Brulc, Gaberščik in partnerji.

“Gre pa za odprto pravno normo, ki jo presoja sodišče glede na okoliščine primera. Teoretično je mogoče, da predlog poda sindikat, predstavnik delavcev ali celo upnik.”

Po ožji razlagi bi lahko torej predlog vložili Martin Novšak, Martina Pohar (oba predstavnika družbenic) ali kar sama uprava Roberta Goloba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje