Rusi, Madžari, Hrvati: kdo bo obvladoval lastnico Mercatorja?

Gospodarstvo 21. Sep 202221:04 4 komentarji
Mercator
Denis Sadiković/N1

Lastnica Mercatorja Fortenova je pred dvema tednoma že tretjič sklicala skupščino, na kateri bi družba poskušala odkupiti 43 odstotkov delnic največje lastnice, sankcionirane ruske Sberbank, a je bila skupščina tik pred zdajci preklicana. N1 Zagreb zdaj razkriva, da zato, ker je nizozemsko sodišče pritrdilo tolmačenju Sberbank, da sankcije pomenijo zamrznitev sredstev, ne onemogočajo pa uveljavljanja njenih lastninskih upravičenj. V Mercatorju pravijo, da turbulence v lastniški strukturi ne vplivajo na poslovanje trgovca.

Ruska Sberbank je 43-odstotna lastnica družbe Fortenova, naslednice Agrokorja in lastnice slovenskega Mercatorja. Banka je že sredi lanskega leta, torej pred vojno v Ukrajini, napovedala, da bo prodala delež v hrvaški družbi, po začetku vojne in evropski uvedbi sankcij proti Rusiji pa je postopke pospešila.

Sredi marca je tako Sberbank začela prodajni postopek, aprila pa že podpisala pogodbo o nameri prodaje z madžarskim skladom Indotek. Ta je do avgusta po poročanju Dela pridobil soglasje evropskega in ameriškega regulatorja, v kratkem naj bi pričakoval tudi britansko. A obenem v hrvaške medije kapljajo informacije, da pridobivanje soglasij regulatorjev ne gre po začrtani časovnici ter da madžarski kupec ni pogodu vladi Andreja Plenkovića.

Madžari, ki so se zanimali za Savo Turizem

Spomnimo, da se je Indotek pri nas lani pojavil v zgodbi o prodaji deleža ameriškega sklada York v Savi Turizem, ki pa ga je na koncu z uveljavitvijo predkupne pravice dobila država. Lastniki Save so imeli na mizi ponudbo madžarskega Prestige tourism, ki pa bi posel financiral prek nepremičninskega sklada Diofa Asset Management v lasti Indoteka. Takrat smo pisali, da je lastnik Indoteka Daniel Jellinek eden najbogatejših Madžarov, vpet v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban. Povezave z Orbanom naj bi zmotile tudi Plenkovićevo vlado.

Dve skupščini le formalnost, tretja preklicana

Fortenova naj bi po poročanju N1 Zagreb načrtovala, da na skupščini Fortenove, ki se je sankcionirani Rusi ne morejo udeležiti, izglasujejo odkup delnic za zdaj neznane članice skupine Fortenova in izplačajo Sberbank. Kako bi že zdaj precej zadolžena skupine Fortenova financirala nakup, ki naj bi stal okoli 500 milijonov evrov, za zdaj ni znano.

Med drugim so se v medijih v zadnjem času kot možen kupec omenjali pokojninski skladi. Ena od možnosti je tudi, da bi drugi največji delničar, hrvaški plinarski magnat Pavao Vujnovac, svoj delež povečal s 27 na 51 odstotkov. Vujnovac je danes na enem od dogodkov po poročanju tportal.hr dejal, da sicer ni nameraval povečevati deleža v Fortenovi, a da je to pripravljen storiti z namenom stabilizacije podjetja. Po odkupu deleža bi refinanciral dolg skupine, v roku leta in pol pa izvedel javno prodajo delnic (IPO).

Avgusta sta bili na to temo sklicani že dve skupščini, ki pa sta bili le formalnost. Statut podjetja namreč določa, da mora biti na skupščini prisotnih 66 odstotkov vseh delničarjev z glasovalnimi pravicami. To je bilo nedosegljivo, saj ima Sberbank 43-odstotni delež, zaradi sankcij pa se njen predstavnik ni mogel udeležiti skupščine. A status nadalje določa, da če take večine v dveh poskusih ne dosežejo, v tretje zadostuje 75 odstotkov glasov prisotnih.

Tako je bilo načrtovano, da se bo na tretji skupščini, ki je bila sklicana 8. septembra v Amsterdamu, vendarle zgodil premik. A skupščina je bila tik pred zdajci preklicana.

Rusom ne smejo onemogočati glasovanja

N1 Zagreb danes poroča, da je bila skupščina, na kateri bi se moral zgoditi dolgo pričakovan premik v lastniški strukturi, preklicana zato, ker je dva dni prej nizozemsko sodišče pritrdilo pritožbi Sberbank. Ta je v sodnem sporu zatrjevala, da sankcije pomenijo zamrznitev sredstev banke v Evropski uniji (EU), ne zadevajo pa uveljavljanja njenih lastninskih upravičenj, ter da prizadevanja Fortenove za odkup deleža ovira izpeljavo posla z Madžari, ki bo po navedbah Rusov izpeljana do konca leta.

Medtem so zastopniki skupine Fortenova in delničar Vujnovac zagovarjali stališče, da sankcije pomenijo blokado vseh delničarskih pravic Sberbank. Povedali so tudi, da je poslovanje skupine Fortenova oteženo, ker jih partnerji dojemajo kot rusko podjetje. Težave naj bi imeli pri iskanju revizorja za letošnje poslovno leto in tudi v odnosih s finančnimi institucijami – kakšne, ni navedeno. Predstavniki Fortenove so sodišču dejali, da dvomijo, da bo posel Sberbank z Madžari izpeljan.

A nizozemsko sodišče je pritrdilo Rusom in odločilo, da je Sberbank treba omogočiti sodelovanje in glasovanje na vseh skupščinah Fortenove do 31. decembra letos. Če bi Fortenova poskušala to preprečiti, ji grozi 5 milijonov evrov kazni.

Ministrstvo pričakuje družbeno odgovorno upravljanje

V Mercatorju pravijo, da lastniške spremembe, ki jih sicer ne želijo komentirati, “niso in ne vplivajo na poslovanje podjetja”. Na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Matjaž Han, na vprašanje, ali spremljajo dogajanje in kako ga komentirajo – vendarle gre za eno največjih slovenskih podjetij, ki na domačem trgu ustvari dobro milijardo evrov prihodkov in zaposluje deset tisoč ljudi – odgovarjajo, da je Mercator pomembna družba. “Zato pričakujemo od kateregakoli lastnika, ne glede na nacionalnost lastništva, da bo družbeno odgovorno upravljal družbo. To pričakujemo tako z vidika varne zaposlitve za delavce in skrbi za ustreznih delavno-pravne pogoje za zaposlene kot tudi z vidika strateškega vlaganja v nadaljnji razvoj družbe in da bo ohranil proizvode slovenskih dobaviteljev na svojih tržnih policah.”

Poudarjajo pa, da država nima več lastniških deležev v družbi in nima vpliva na upravljavske odločitve poslovodstva. Seveda so tovrstne transakcije podvržene določenim soglasjem regulatorja, ki so vezana na pravila konkurence ter morebitna druga pravila in pogoje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje