Rusija podaljšuje omejitev proizvodnje nafte

nafta
Sergei Karpukhin/REUTERS

Rusija je sprejela odločitev, da do konca junija podaljša ukrep, ki predvideva omejitev proizvodnje surove nafte. Ukrep je sicer v veljavi od začetka marca.

Rusija bo omejitev proizvodnje surove nafte, ki jo je sprejela kot odziv na cenovno kapico in naj bi potekla konec marca, podaljšala do konca junija, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal namestnik predsednika ruske vlade, pristojen za energetiko, Aleksander Novak.

“Rusija je tik pred tem, da doseže ciljno raven zmanjšanja proizvodnje. To se bo zgodilo v prihodnjih dneh,” je dejal Novak.

Rusija je zmanjšanje proizvodnje surove nafte za pet odstotkov oziroma pol milijona 159-litrskih sodov na dan napovedala februarja, potem ko sta EU in skupina G7 uvedli cenovno kapico za ruske naftne derivate.

Cenovna kapica za naftne derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države, velja od 5. februarja. Dogovor o njej so najprej sprejele države članice EU, slednja pa se je nato uskladila še s skupino G7 in Avstralijo. Omejitev za derivate, dražje od surove nafte, je postavljena pri 100 dolarjih (skoraj 93 evrih) na 159-litrski sod, za cenejše pa pri 45 dolarjih (skoraj 42 evrih).

Že decembra je sicer začela veljati cenovna kapica za rusko surovo nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Članice EU so jo določile pri 60 dolarjih (skoraj 56 evrih) na 159-litrski sod, pri čemer so se prav tako uskladile s skupino G7 in nekaterimi drugimi partnericami.

Cenovna kapica pomeni, da je zagotavljanje storitev, kot so tehnična pomoč, posredniške storitve, financiranje ali finančna pomoč v zvezi s trgovanjem, posredovanjem ali prevozom ruske surove nafte oziroma derivatov v tretje države še naprej dovoljeno v okviru dogovorjenih omejitev cen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.