Sindikati opozarjajo: del zaposlenih bo dobil samo 70 evrov potnih stroškov

Gospodarstvo 25. Jun 202309:02 1 komentar
enotna vozovnica
BOBO/N1

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da lahko na novo uvedena enotna vozovnica negativno vpliva na povračilo stroškov zaposlenih za prevoz.

Potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo s 1. junijem uvedlo enotno vseslovensko vozovnico za potniški promet, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da ta lahko negativno vpliva na povračilo stroškov zaposlenih za prevoz. Ob tem so kritični, ker so bile spremembe uvedene brez sodelovanja socialnih partnerjev.

Z enotno vseslovensko vozovnico je mogoče uporabljati ves linijski potniški promet v državi, z izjemo mestnega, pri čemer je cena imenske mesečne vozovnice 70 evrov in letne 560 evrov, neimenske pa 90 evrov mesečno oziroma 720 evrov letno.

Ta vozovnica bo nesporno vplivala na višino povračil stroškov prevoza na delo in z dela v primerih, ko delavcu pripada povračilo teh stroškov v višini najcenejše mesečne vozovnice za javni prevoz, so opozorili v strokovnih službah ZSSS.

“Delavci, ki so upravičeni do povračila najcenejše mesečne vozovnice (za medkrajevni javni prevoz) in je bila cena vozovnice odvisna od posamezne relacije in do sedaj višja od 70 evrov, bodo po novem pri izplačilu povračila stroškov za prevoz na delo in z dela upravičeni do povračila v višini 70 evrov,” so navedli in dodali, da se tako v posamičnih primerih utegne zgoditi, da bo delavec prejel nižji znesek povračila stroškov prihoda in odhoda z dela.

Delavci soočeni s težavo dostopnosti javnega prevoza

Ob tem so poudarili, da se delavci, ki za prihod in odhod z dela uporabljajo javni prevoz, pogosto soočajo s težavo dostopnosti javnega prevoza: “Dejstvo je namreč, da je na marsikateri medkrajevni relaciji frekvenca javnih prevozov popolnoma neustrezna in neprilagojena začetku in koncu delovnega časa. Kljub temu da prejemajo povračilo prevoza v obliki mesečne vozovnice, so tako pogosto primorani uporabljati lastna prevozna sredstva”.

V takšnih primerih nižja cena enotne vozovnice po navedbah ZSSS ne bo prispevala k večji uporabi javnega prevoza, bo pa zmanjšala prejemke zaposlenih.

Temu bi se lahko izognili tako, da bi na ravni dejavnosti in na podjetniški ravni s pogajanji določili pravico do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, ki bi bilo za delavce ugodnejše od sedanje ureditve, so pozvali. “Namesto povračila v višini cene mesečne vozovnice bi bilo v primeru, ko delavec uporablja medkrajevni javni prevoz in ta ni organiziran tako, da ne bi prekomerno posegal v njegov prosti čas, zagotovljeno plačilo v obliki kilometrine,” so predlagali.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje