Slovenija izdala za milijardo dolarjev obveznic

Gospodarstvo 13. Sep 202310:00 3 komentarji
Denar - evro
PROFIMEDIA

Država je v torek izdala za milijardo dolarjev 10-letnih obveznic. Povpraševanje investitorjev je preseglo 3,8 milijarde ameriških dolarjev, kar dokazuje močno zaupanje institucionalnih investitorjev v Slovenijo, so sporočili s finančnega ministrstva. Gre za prvo zadolžitev v ameriški valuti po letu 2014.

Na osnovi stabilnih tržnih pogojev je Slovenija mandat za izdajo 10-letne dolarske obveznice podelila v četrtek, 7. septembra. Sledili so skupinski klic in bilateralni klici z investitorji, ki so se razvrstili tekom četrtka in petka.

Potem ko so vlagatelji tekom virtualne predstavitve izrazili zanimanje za naložbo, je Slovenija knjigo naročil odprla v torek ob 9.37. Ob 13.19, tik pred odprtjem dolarskega trga, je povpraševanje že preseglo 2,2 milijarde dolarjev. V naslednjih urah se je povpraševanje povečevalo.

Cena transakcije se je določila ob 18.34. Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, je bila 10-letna dolarska obveznica izdana v višini ene milijarde dolarjev in s kuponom 5,00 odstotka pri razmiku 80 bazičnih točk nad referenčno 10-letno ameriško obveznico ter z donosom do dospelosti 5,086 odstotka in ceno 99,332 odstotka.

Za namen ščitenja pred gibanjem tečaja ameriškega dolarja v primerjavi z evrom je bila v celotni vrednosti izdaje izvedena valutna zamenjava. Dejanski strošek financiranja državnega proračuna z izdajo dolarske obveznice po valutni zamenjavi je 3,802 odstotka.

Izdaja obveznice ima izjemen strateški pomen z vidika položaja Slovenije na kapitalskih trgih, še pravijo na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje