Zelena luč Slovenskim železnicam za skoraj 150-milijonski nakup novih vlakov

Gospodarstvo 18. Maj 202312:28 komentarja
Vlak
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenskim železnicam je uprava SDH prižgala zeleno luč za nakup 20 novih potniških garnitur. Posel je vreden 148,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, družba SŽ-Potniški promet pa bo pogodbo tudi tokrat sklenila s poljskim proizvajalcem Stadler.

Kot so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH), so kot ustanovitelj investicijski projekt v zvezi z nabavo novih voznih sredstev podrobno preučili. Slovenske železnice (SŽ) s tem projektom nadaljujejo posodabljanje voznega parka, “kar bo omogočilo dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenske železnice so prvo fazo prenove voznega parka sklenile septembra lani, ko so prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjevih vlakov. Odtlej po slovenskih tirih vozi 21 enopodnih električnih vlakov flirt, 10 dvopodnih električnih vlakov kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov flirt.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Nove garniture imajo tudi hitrejše pospeševanje in lahko dosegajo potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Kot je takrat napovedal generalni direktor SŽ Dušan Mes, bo novih 20 potniških garnitur, za katere so ta teden dobili soglasje SDH, dostavljenih do konca 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.