Načrtovanje smučanja v tujini: kakšna potrdila potrebujete

Gospodarstvo 25. Dec 202111:03 > 12:17 0 komentarjev
Smučanje
PROFIMEDIA

Smučarska sezona se preveša v glavni del. Mnogi slovenski ljubitelji belih strmin se na smuko radi odpravijo v sosednje države. V času epidemije je zato obvezno pred potovanjem preveriti pogoje vstopa v izbrane države in nato še omejitvene pogoje na smučiščih. Zbrali smo podatke in pogoje za Avstrijo, Italijo, Švico, Francijo in Bosno in Hercegovino.

Na začetku najprej opozorilo. Pravila in pogoji, ki so zbrani v članku, veljajo ob objavi, vendar se lahko zaradi zaostrovanj posameznih držav hitro spremenijo. Nedavno je pravila pri vstopu v državi zaostrila Avstrija, kjer lahko nastaja tudi zmeda v posameznih primerih.

V nasprotju z lanskim letom, ko je kljub obilici snega večina žičniških naprav le redko obratovala, je začetek letošnje smučarske sezone bolj spodbuden. Ponudbe za začetek sezone na italijanskih, avstrijskih in francoskih smučiščih so bile v večini razprodane, prav tako je ogromno zanimanja tudi za glavni del zimske sezone.

Letos so številna bližnja smučišča, pa tudi slovenska, že konec novembra oziroma na začetku decembra dobila obilno snežno pošiljko. Večina smučišč na avstrijski strani Koroške in Štajerske ima okrog enega metra snežne odeje, podobno je tudi na italijanskih in francoskih smučiščih.

Avstrija

Med Slovenci so zelo priljubljena avstrijska smučišča, predvsem na Koroškem in Tirolskem. Avstrijci so z 20. decembrom zaostrili pogoje za vstop v državo.

Brez omejitev lahko v državo vstopite ob izpolnjevanju pogoja PC (prebolevniki in cepljeni), ob tem pa morate predložiti še negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur. Temu se lahko izognete, če ste prejeli poživitveni odmerek ali če z zdravniškim potrdilom dokažete:

– da ni preteklo več kot 90 dni od okužbe z virusom SARS-CoV-2,

– da potrdilo ni bilo izdano prej kot 14 dni od potrjene okužbe oz. začetka simptomov,
– da je oseba vsaj 48 ur pred izdajo potrdila brez simptomov okužbe,
– da oseba na podlagi laboratorijskih vrednosti (CT-vrednost), kljub pozitivnemu PCR-testu na SARS-CoV-2, ni več kužna.

Tudi med vsesplošnim zaprtjem države na začetku decembra so avstrijska smučišča že ves čas odprta. Na smučiščih velja pogoj PC (prebolelost, cepljenje), za to pa uporabljajo izraz 2G. Brez tega ni mogoče kupiti vstopnice. Enak pogoj velja tudi za hotele in notranje prostore restavracij. Izjema so le mlajši od 12 let.

Vsi pogoji za vstop v državo.

Na zaprtih žičniških napravah je treba nositi zaščitno masko FFP2. Brez nje so lahko otroci mlajših od šest let, stari med 7 in 14 let pa lahko imajo tudi samo ruto iz blaga.

Cortina d'Ampezzo
PROFIMEDIA

Italija

Tudi Italijani so pred kratkim spremenili vstopne pogoje v državo. Veljati so začeli 16. decembra, ob pogoju PCT pa je treba predložiti tudi negativen hitri test, ki ne sme biti starejši od 24 ur, oziroma PCR-test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. V nasprotnem primeru je predvidena petdnevna karantena. Ob vstopu v državo morate izpolniti še spletni obrazec prijave bivanja – European Digital Passenger Locator Form (dPLF).

Več podrobnosti o pogojih vstopa v Italijo si lahko pogledate tukaj.

Na smučiščih so pravila odvisna od stanja v posameznih regijah. V belih in rumenih regijah je za smučanje dovolj PCT-potrdilo, v oranžnih pa je potreben pogoj PC (super green pass). Če bo regija na rdečem seznamu, bodo smučišča zaprta. Od 20. decembra so na rumenem seznamu Furlanija – Julijska krajina, Bolzano, Benečija, Trento, Kalabrija, Marke in Ligurija, preostale so na belem.

Kakšne barve so posamezne regije, lahko preverite tukaj.

Na italijanskih smučiščih je v zaprtih žičniških napravah, npr. gondole ali pokrite sedežnice, kapaciteta zmanjšana na 80 odstotkov, če pa se bodo koronske razmere poslabšale, se lahko zgodi, da bodo uvedli omejitev največjega števila smučarjev. Na zaprtih žičnicah je treba nositi zaščitne kirurške ali maske FFP2 – izjema so otroci, mlajši od 6 let.

Green pass oziroma pogoj PC v Italiji velja za vse, ki so cepljeni in je od njihovega zaključenega cikla cepljenja minilo manj kot devet mesecev. Za podaljšanje statusa cepljene osebe za nadaljnjih devet mesecev mora oseba prejeti tretji odmerek oz. poživitveni odmerek med petimi in devetimi meseci od zaključnega cikla cepljenja.

Francija

Francozi imajo za zdaj enotno pravilo tako za vstop v državo kot tudi za smučišča. Treba je izpolnjevati pogoj PCT, enako velja tudi za vstop v zaprte prostore.

V sredo, 15. decembra, so Francozi nekoliko spremenili veljavnosti pogoja PCT. Osebam, starejšim od 65, covidno potrdilo velja, če so se najkasneje sedem mesecev od drugega odmerka cepiva cepile še s poživitvenim. Kdor je bil cepljen z Janssenom, mora poživitveni odmerek dobiti najkasneje v dveh mesecih po osnovnem cepljenju.

Za prve postane covidno potrdilo veljavno takoj po poživitvenem odmerku, za cepljene z Janssenom pa sedem dni po poživitvenem odmerku.

Več podrobnosti glede vstopa v Francijo si lahko preberete tukaj.

Švica

Švicarji so že lansko zimsko sezono izpeljali brez zapiranj in so bile njihove naprave ves čas odprte. Za vstop v državo boste morali, ne glede na to, ali ste cepljeni oziroma ste covid-19 že preboleli, opraviti testiranje s PCR-testom. Ob tem pa se boste morali testirati še med četrtim in sedmim dnevom bivanja. Vsi potniki – cepljeni, ozdravljeni ali z negativnim testom – morajo izpolniti tudi vstopni obrazec Passenger Locator Form, SwissPLF.

Covidna potrdila so potrebna tudi za obisk restavracij – izjema so otroci, mlajši od 16 let.​ Na smučiščih bodo še vedno veljala pravila glede medosebne razdalje, na zaprtih žičnicah bo treba nositi zaščitno masko.

Več podrobnosti glede pravil za vstop v Švico si lahko pogledate tukaj.

Jahorina
PROFIMEDIA

Bosna in Hercegovina

Nekoliko bolj “sproščeni” pogoji za smučanje veljajo v Bosni in Hercegovini. Med Slovenci je predvsem priljubljeno smučišče na Jahorini, kjer so tekmovali smučarji na zimskih olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu.

Na Jahorini so pred letošnjo sezono izvedli kar nekaj novosti, med drugim so postavili novo gondolo in šestsedežnico, ne potrebujete nobenih potrdil, boste pa potrebovali potrdila ob vstopu v državo. Za vstop v Bosno in Hercegovini boste potrebovali enega od naslednjih potrdil:

– negativni hitri ali PCR-test, ki ni starejši od 48 ur,

– potrdilo o cepljenju, od katerega je preteklo minimalno 14 dni,

– potrdilo o pozitivnem covidnem testu ali prebolelosti covida-19, ki je starejše od 14 dni in ne več kot 180 dni.

Slovenski državljani za vstop potrebujejo potni list ali osebno izkaznico. Osebni dokument mora biti veljaven še vsaj tri mesece po nameravanem zaključku bivanja v BiH.

Več podrobnosti za vstop v Bosno in Hercegovino si lahko pogledate tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!