Izredna uskladitev pokojnin od 1 odstotka do 3,5 odstotka?

Slovenija 23. Dec 202111:46 > 18:41 15 komentarjev
Upokojenec
Srdjan Živulović/BOBO

Državni zbor bo januarja na izredni seji odločal o izredni uskladitvi pokojnin, je potrdil poslanec Branko Simonovič. Najverjetnejša možnost je, da bi bila višina izredne uskladitve odvisna od datuma upokojitve.

Januarja prihodnje leto bo izredna seja državnega zbora, na kateri bodo poslanske in poslanci odločali o izredni uskladitvi pokojnin, je potrdil Branko Simonovič iz poslanske skupine DeSUS. Kakšen bo predlog izredne uskladitve, po njegovem še ni mogoče reči. Možnosti je namreč več, je dejal.

Poslanci DeSUS: 3,5 odstotka za vse

Poslanska skupina DeSUS je svoj predlog izredne uskladitve pokojnin v parlamentarno proceduro vložila že maja letos. Njihova novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bi vsem upokojencem prinesla izredno uskladitev pokojnin za 3,5 odstotka.

Novembra so poslanci DeSUS vlado pozvali, naj izredno uskladitev pokojnin vključi v protikoronski zakonski paket (PKP). PKP 10 bo državni zbor obravnaval v ponedeljek, vendar v njem, kot je dejal Simonovič, izredne uskladitve pokojnin ne bo.

Janša: Ni dokončne odločitve glede kategorij

Predsednik vlade Janez Janša je sredi decembra v državnem zboru govoril o “morebitni izredni uskladitvi pokojnin”, ki bo “ta ali prihodnji mesec”. Omenil je predlog zakona, ki predvideva uskladitev za 3,5 odstotka. “Ni pa še dokončne odločitve glede posamičnih kategorij,” je dejal Janša, “Vlada je pridobila podatke od zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je precej natančno izračunal, v kakšnih odstotkih bi morali določeni kategoriji upokojencev glede na to, kdaj so se upokojili, dvigniti to odmero, zato da bi dejansko izenačili položaj vseh.”

Branko Simonovič DESUS
Žiga Živulović jr./BOBO

Odprava krivic

Poslanci DeSUS svoj predlog utemeljujejo z argumentom, da je treba odpraviti krivice, ki so jih nekateri upokojenci utrpeli v obdobju varčevanja oziroma v zadnji finančni in gospodarski krizi. Vendar ta argument govori proti splošnemu dvigu pokojnin, saj je varčevanje manj prizadelo tiste upokojence, ki so se upokojili pozneje.

Izračun zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), ki ga je omenjal Janša, kaže, da so bili tisti, ki so se upokojili do vključno leta 2010, prikrajšani za 3,5 odstotka, tisti, ki so se upokojili leta 2011, pa za 1,7 odstotka. Tisti, ki so se upokojili pozneje, pa so bili zaradi poznejših izrednih uskladitev že na boljšem.

Upokojenim do 2010 višji dvig, drugim nižji?

Po naših neuradnih informacijah so poslanci DeSUS z vlado dogovorjeni za podporo predlogu, ki bi odpravil krivice, ki jih je izračunal ZPIZ. Poleg tega naj bi se dogovorili tudi, da bodo nekaj dobili tudi tisti, ki so se upokojili po letu 2011. Tem naj bi izredna uskladitev, za katero naj bi se poslanci DeSUS dogovorili z vlado, prinesla zvišanje pokojnin za en odstotek.

Simonovič je povedal, da je to ena od možnosti, ni pa potrdil, da je najverjetnejša. “Težko je napovedati, kakšni amandmaji bodo vloženi,” je dejal.

V februarju 2022 bo tudi redna uskladitev pokojnin, ki bo po pričakovanjih ZPIZ znašala 4 odstotke. Pokojninska blagajna naj bi imela prihodnje leto 6,48 milijarde evrov odhodkov. Primanjkljaj, ki ga pokriva državni proračun, naj bi znašal 918 milijonov evrov. Pričakovane izredne uskladitve pokojnin ZPIZ v teh izračunih ni upošteval.

Stranka DeSUS za 5-odstotno uskladitev

Izvršni odbor stranke DeSUS, ki je pretrgal vse stike s poslansko skupino DeSUS, je danes vladi posredoval zahtevo za višjo izredno uskladitev pokojnin, kot jo predlagajo poslanci. V vodstvu stranke namreč zahtevajo najmanj 5-odstotni dvig. To je po njihovem potrebno zaradi podražitev hrane, komunalnih storitev in ogrevanja ter drugih podražitev.

Čeprav sta se vodstvo stranke in poslanska skupina že pred časom odtujila, vodstvo stranke od poslancev zahteva, da v proceduro vložijo predlog izvršnega odbora.

Poslanci: O vsebini smo izvedeli iz medijev

Poslanci DeSUS po pisanju STA opozarjajo, da s pozivom stranke niso bili predhodno seznanjeni. Kot pojasnjujejo, so bili s samo vsebino seznanjeni po objavi v medijih, kar da je pokazatelj načina komunikacije predsednika stranke do poslanske skupine. Hkrati so v javnem pismu predsedniku stranke Ljubu Jasniču predlagali, da naj v prihodnje v pripravo podobnih besedil “vključi ljudi, ki se bolje spoznajo na materijo”. V besedilu, ki so ga danes poslali javnosti, je namreč po navedbah poslanske skupine veliko napak, kar po njihovi oceni kaže na nepoznavanje zakonodajnega postopka in same zakonodaje.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje