Sodišče Lidlu v Švici ukazalo, naj uniči čokoladne zajčke

Gospodarstvo 30. Sep 202208:34 0 komentarjev
Čokoladni zajček Lindt
PROFIMEDIA

V folijo zavit čokoladni zajček proizvajalca vrhunske čokolade Lindt & Sprüngli slavi pravno zmago, saj je najvišje švicarsko sodišče odločilo, da si zasluži zaščito pred izdelki, ki ga posnemajo, vključno s čokoladnim zajčkom, ki ga proizvaja Lidl. Sodba se sicer nanaša le na Lidl v Švici.

Zvezno sodišče v Lozani je nemškemu diskontnemu trgovcu Lidl naložilo, naj preneha prodajati svojo različico čokoladnih zajčkov in uniči vse preostale zaloge.

Lindtov čokoladni zajček, zavit v zlato folijo z rdečim trakom in majhnim zvončkom, sedeč v sključenem položaju, se prodaja v različnih velikostih in je eden najbolje prodajanih izdelkov te švicarske blagovne znamke, zlasti v velikonočnem času.

Odločitev zveznega sodišča je razveljavila lanskoletno odločitev pristojnega nižjestopenjskega sodišča, ki je lani razsodilo v škodo družbe Lindt.

Zvezno sodišče je navedlo, da je proizvajalec čokolade v okviru tožbe predložil raziskave, ki dokazujejo, da je njihov zlati zajček javnosti dobro poznan, in dodalo, da so Lindtovi in Lidlovi čokoladni zajčki verjetno zamenljivi, čeprav med njimi obstajajo nekatere razlike.

Sodišče je odločilo, da je bilo uničenje Lidlove zaloge zajčkov “sorazmerno, zlasti, ker to ne pomeni nujno, da bi bilo treba uničiti čokolado kot tako”. S tem so namignili, da lahko čokolado pretopijo oziroma jo nekako ponovno uporabijo.

Presenetljivo je, da Lindtovemu čokoladnemu zajčku sodne bitke niso tuje. Lindt je bil v zadnjih letih večkrat na sodišču, da bi zaščitil zajčka, ki se vsako leto proda v več deset milijonskih številkah.

Podjetje je leta 2000 zaprosilo za podelitev statusa blagovne znamke za tridimenzionalnega zajčka, prošnja pa je bila leta 2001 odobrena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!