V kratkem Slovenija podpisuje pogodbo za plin z Alžirci

Gospodarstvo 27. Okt 202221:362 komentarja
Plin
PROFIMEDIA

Geoplin bo po informacijah N1 v prihodnjih dneh podpisal dolgoročno pogodbo z alžirskim plinskim gigantom Sonatrachom za dobave zemeljskega plina, ki naj bi že prihodnje leto pokrile vsaj tretjino naših potreb. Sredi novembra v Alžir odhaja politična delegacija, v kateri naj bi bila infrastrukturni minister Bojan Kumer in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Plinski trgovec Geoplin bo po informacijah N1 v začetku novembra podpisal pogodbo z alžirskim Sonatrachom za dobavo 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina letno. To pokriva vsaj tretjino letnih potreb Slovenije in bo olajšalo nadomeščanje izpada dobav ruskega Gazproma.

Uradno v Geoplinu povedo, da si prizadevajo, da bi bila podpisana čim prej, in sicer v naslednjih tednih. “Datuma pa trenutno še ne moremo konkretizirati,” so nam sporočili.

Ročnost pogodbe ni znana, po nedavni izjavi predsednika vlade Roberta Goloba pa jo sklepamo vsaj za tri leta. Vzporedno s prizadevanji za podpis pogodbe, ki jo Geoplin usklajuje že od marca, tečejo aktivnosti za zakup transportnih kapacitet plina. Ta bo k nam tekel prek Italije. Spomnimo, da je Geoplin med letoma 1992 in 2012 že kupoval Sonatrachov plin, nato pa je pogodbo prekinil, ker je bil ruski plin cenejši.

Sprva smo poročali, da bo podpis pogodbe med Geoplinom in Sonatrachom sredi novembra v Alžiru, ko tja potuje vladna delegacija, a se je izkazalo, da to ne drži. Kot pravi vir blizu Geoplina, bo podpis pogodbe v prvi polovici novembra, morda že prihodnji teden, pogovori o vladnem obisku v Alžiru sredi meseca pa tečejo neodvisno od tega. Za nesporazum se opravičujemo.

Veleposlaništvo v Alžiriji

Sredi novembra pa naj bi v Alžir odšla politična delegacija iz Slovenije. Infrastrukturni minister Bojan Kumer in zunanja ministrica Tanja Fajon naj bi z alžirskimi oblastmi sklenila memorandum o sodelovanju, katerega vsebina pa še ni znana. Ta teden je bila, kot smo pisali, v Sloveniji delegacija iz Alžirije, ki se je sestala z Golobom in tudi vodstvom Geoplina. Alžirci naj bi med drugim v luči pomislekov v medijih, ali Sonatrach evropskim kupcem obljublja preveč, zagotovili, da bodo zanesljiv dobavitelj. Golob je takrat napovedal ustanovitev slovenskega veleposlaništva v Alžiriji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar