TikTok s tožbo nad nov ameriški zakon, ki posega v lastniško strukturo podjetja

Gospodarstvo 08. Maj 202409:23 1 komentar
TikTok ZDA
Foto: PROFIMEDIA

TikTok in njegovo kitajsko starševsko podjetje ByteDance sta v torek na zveznem sodišču v Washingtonu vložila tožbo proti novemu ameriškemu zakonu, ki zahteva ločitev podjetij do 19. januarja 2025, sicer bo v ZDA TikToku prepovedan dostop do trgovin z aplikacijami, poročajo ameriški mediji.

TikTok v ZDA uporablja 170 milijonov ljudi, ameriško vlado pa skrbi, da lahko aplikacija zaradi kitajskega lastnika zlorablja podatke uporabnikov.

Tožba podjetij trdi, da zakon, ki ga je predsednik Joe Biden podpisal 24. aprila, krši ameriško ustavo. Tožba namreč trdi, da prodaja ni mogoča s komercialnih, tehnoloških, pravnih in drugih vidikov.

“Kongres je prvič v zgodovini sprejel zakon, ki za eno samo platformo določa trajno prepoved po vsej državi,” besedilo tožbe navaja ameriška televizija CNBC. V tožbi je navedeno, da je kitajska vlada jasno povedala, da ne bo dovolila odprodaje priporočilnega mehanizma, ki je ključnega pomena za uspeh TikToka v ZDA. Podjetji zahtevata, naj sodišče pravosodnemu ministrstvu ZDA prepreči uveljavljanje zakona.

V lasti ustanovitelja le 21 odstotkov

Tožba tudi pojasni, da je 58 odstotkov podjetja ByteDance v lasti globalnih institucionalnih vlagateljev, vključno z BlackRockom, General Atlanticom in Susquehanna International Group. Le 21 odstotkov je v lasti kitajskega ustanovitelja podjetja, 21 odstotkov pa je v lasti zaposlenih – vključno s približno 7.000 Američani.

Družba TikTok je porabila dve milijardi dolarjev za izvajanje ukrepov za zaščito podatkov ameriških uporabnikov in sprejela dodatne zaveze v 90-stranskem osnutku sporazuma o nacionalni varnosti, ki je bil pripravljen v okviru pogajanj z Odborom za tuje naložbe v ZDA (CFIUS), navaja tožba.

Avgusta 2022 je CFIUS prenehal sodelovati v smiselnih razpravah o sporazumu, marca 2023 pa je vztrajal, da mora ByteDance odprodati TikTok. Leta 2020 so sodišča takratnemu predsedniku Donaldu Trumpu preprečila, da bi v ZDA prepovedal TikTok in WeChat, ki je v kitajski lasti in je enota podjetja Tencent. Trump po novem prepovedi TikToka ne podpira.

Tožba navaja tudi dejstvo, da predsedniška kampanja Bidna za prepričevanje mladih volivcev uporablja tudi TikTok, medtem ko Trumpova kampanja te aplikacije ne uporablja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje