Tudi IBM bo odpuščal

Gospodarstvo 26. Jan 202310:34
IBM
Foto: PROFIMEDIA

Po številnih tehnoloških podjetjih je tudi IBM napovedal množična odpuščanja. Kot napovedujejo, bo službo izgubil več kot odstotek zaposlenih.

Ameriški računalniški velikan IBM bo ukinil okoli 3900 delovnih mest, kar je nekaj več kot odstotek delovne sile podjetja. Odpuščanja so povezana z dejavnostmi podjetja, ki jih je IBM odprodal, je povedal vir, ki je podrobno seznanjen z zadevo.

Računalniško podjetje s sedežem v zvezni državi New York v danes objavljenem četrtletnem poročilu o poslovanju in na pogovoru z analitiki o finančnih rezultatih ni govorilo o zmanjševanju števila delovnih mest.

“To ni ukrep, ki bi temeljil na uspešnosti leta 2022 ali pričakovanjih za leto 2023,” je povedal tiskovni predstavnik družbe IBM. Kot je pojasnil, so odpuščanja povezana z izčlenitvijo družbe Kyndryl in prodajo podjetij za analizo zdravstvenih podatkov.

Več kot stoletje staro tehnološko podjetje je v zadnjih treh mesecih lanskega leta ustvarilo 2,9 milijarde dolarjev dobička, kar je približno 17 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2021, čeprav so prihodki ostali nespremenjeni. Znašali so 16,7 milijarde dolarjev.

Spisek tehnoloških podjetij, ki napovedujejo množična odpuščanja, se daljša. Večja odpuščanja so pred tem že napovedale družbe Amazon, Meta, Microsoft in Google, saj so med pandemijo covida-19 veliko zaposlovale, da bi zadovoljile povečano povpraševanje po digitalnih storitvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar