Tudi krajani Pesjega lokacijo za razkladanje premoga ocenili kot primerno

Gospodarstvo 28. Feb 202315:30 0 komentarjev
premogovnik
arhiv Premogovnika Velenje

Lokacijo, kamor bi prestavili postajo za razkladanje premoga z zdajšnje lokacije v Pesju, so si ogledali predstavniki Premogovnika Velenje in odbora za civilni nadzor posledic sosežiga uvoženega premoga v Tešu. Ocenili so jo kot primerno.

Predstavniki Premogovnika Velenje in odbora za civilni nadzor posledic sosežiga uvoženega premoga v Tešu so si v ponedeljek ogledali lokacijo, kamor bi prestavili postajo za razkladanje premoga z zdajšnje lokacije v Pesju. Lokacijo v industrijskem območju premogovnika so ocenili kot primerno, so danes sporočili iz Premogovnika Velenje.

Sestanka so se udeležili direktor Premogovnika Velenje Janez Rošer, svetovalec direktorja v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) Mitja Tašler, pomočnik izvršnega direktorja sektorja proizvodnje Holdinga Slovenske elektrarne Drago Skornšek, vodja odbora za civilni nadzor Franc Žerdin ter predstavniki Krajevne skupnosti Pesje in Iniciative Špeglova oz. naselja, ki meji na trenutno razkladalno postajo uvoženega premoga v Pesju.

“Nova lokacija za razkladanje tujih premogov je predvidena na industrijskem območju Premogovnika Velenje, natančneje na območju med deponijo premoga in našo hčerinsko družbo PLP,” je povedal Rošer. Kot je dodal, bodo iz Luke Koper na razkladalno postajo v Pesje pripeljali indonezijski premog iz obstoječe zaloge, nato pa bodo začeli z demontažo obstoječe opreme za razkladanje premoga in z aktivnostmi za njeno prestavitev.

Preberite še: Premogovnik Velenje umika razkladalno postajo, saj hrup in prah motita krajane

Za novo lokacijo so od Slovenskih železnic pridobili projektne pogoje, projekt za izvedbo del je v izdelavi. “Tretja ladja s 75.000 tonami premoga bo v Luko Koper predvidoma prispela konec aprila, prekladanje bo potekalo na novi lokaciji. Zadnja dobava premoga v Luko Koper je predvidena v juliju,” je še povedal Rošer.

Ker velenjski premogovnik v zadnjem obdobju ni uspel zagotoviti dovolj premoga za delovanje Teša, je vlada tudi v luči zaostrovanja energetske krize odločila, da je treba premog uvažati, dokler Premogovnik Velenje izkopa ne bo uspel zvišati na zadovoljivo raven. A na razkladalni postaji za uvožen premog v Pesju so imeli krajani težave zaradi močnega prašenja in hrupa.

Preberite še: Prebivalce ob deponiji premoga motita hrup in prah

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!