Ta vikend so na terenu širom po Sloveniji inšpektorji

Gospodarstvo 30. Sep 202312:51
Rdeče grozdje
PROFIMEDIA

Ta konec tedna je marsikje po Sloveniji je veselo. Sezona trgatev je namreč na vrhuncu. Da ne bi denimo cviček kje postal teran, so na preži tudi inšpektorji, ki lahko kršiteljem izrečejo visoke globe. Kaj vse preverjajo? In kako lahko kršitelje kaznujejo?

Letošnja sezona za slovenske vinogradnike ni najboljša. Po lanski suši so vinograde zlasti na severovzhodu države letos močno prizadeli še plazovi, toča in močno deževje.

Da je vse skupaj še hujše, se je hitreje začela še širiti še usodna in nalezljiva bolezen vinske trte.

To je zlata trsna rumenica, okužba, ki jo povzroča ameriški škržatek, ki je, kot rečeno, nalezljiva, usodna pa zato, ker morajo okuženo trto izruvati, da se bolezen ne bi širila naprej. Bolezni ni mogoče zdraviti, zato je za njeno omejevanje ključno, da lastniki trt te redno pregledujejo in trse, ki kažejo znake okužbe, čim prej odstranijo.

Bolezen se namreč hitro prenese k sosedu. Kaže se tako, da se listi zavihajo navznoter, grozdi pa se sušijo. Pri belih sortah listje rumeni, pri rdečih sortah pordeči.

ameriški škržatek, trta ameriški škržatek, trta
Ameriški škržatek; UVHVVR
škoda v vinogradih po neurjih škoda v vinogradih po neurjih
Borut Živulović/BOBO

A kolikor pridelka bo, ga bo, pobirajo pa ga tudi v teh dneh, ko so povsod po Sloveniji trgatve. Ministrstvo za kmetijstvo je v četrtek sporočilo, da tudi letos pošiljajo na teren inšpekcijo za vinarstvo in to v vse vinorodne okoliše v državi.

Inšpektorji nadzirajo dozorevanje grozdja v različnih vinorodnih deželah in izdajo dovoljenj za obogatitev vina in merilne naprave in opremo za sprejem grozdja za predelavo pri pridelovalcih, ki odkupujejo vino.

martinovanje
Milos Vujinovic/BOBO

Prav tako inšpektorji nadzirajo odkup grozdja na sedežu odkupovalcev ter prevoze grozdja med različnimi vinorodnimi deželami oziroma znotraj njih.

Pri nadzoru lahko sodelujejo tudi inšpektorji Finančne uprave in policije. Globe za kršitelje pa se lahko gibljejo tudi od 600 do 2.000 evrov, v najhujših primerih pa celo več kot 25.000 tisoč evrov.

Podatki o številu nadzorov in ugotovitvah pa bodo znani predvidoma konec letošnjega oktobra.