Tujim delavcem v Sloveniji bo pomagala umetna inteligenca

Gospodarstvo 26. Apr 202314:21 1 komentar
Gastarbaiter
posnetek zaslona

Tujim delavcem je po novem na voljo aplikacija GastarbAiter, ki temelji na strojni obdelavi slovenske delovne zakonodaje s pomočjo umetne inteligence. Odgovori o delu v Sloveniji so na voljo v 130 jezikih.

Delavska svetovalnica je skupaj z Agencijo 101 razvila aplikacijo GastarbAiter, ki temelji na strojni obdelavi slovenske delovne zakonodaje s pomočjo umetne inteligence. Namen te prosto dostopne aplikacije je množično opolnomočenje tujih delavcev z znanjem o njihovih delavskih pravicah v Sloveniji, so sporočili.

Delavci lahko v aplikaciji GastarbAiter, ki deluje s pomočjo umetne inteligence podjetja OpenAI, postavijo vprašanja o delu v Sloveniji, na katera nato dobijo takojšen odgovor. “Aplikacija glede na vprašanje razišče več kot 240.000 besed v zakonodajnih zapisih in jih pretvori v preprost, razumljiv in jasen jezik,” zagotavljajo v Delavski svetovalnici. Odgovori so na voljo v 130 svetovnih jezikih.

Aplikacija GastarbAiter je prvotno namenjena opolnomočenju tujih delavcev z znanjem o njihovih pravicah pri delu v Sloveniji. Po podatkih Delavske svetovalnice je trenutno v Sloveniji okoli 130.000 tujih delavcev.

“V veliko primerih delajo na nižje kvalificiranih delovnih mestih, zato so na žalost pogosto tudi tarča zlorab, število teh pa strmo narašča,” opozarjajo.

Aplikacija je na voljo preko spletne strani gastarbaiter.si. V Delavski svetovalnici ob tem poudarjajo, da gre za komunikacijsko orodje in nima vloge pravnega svetovalca. Uporabniki se tako lahko za konkretno pomoč in svetovanje obrnejo na ekipo Delavske svetovalnice preko elektronske pošte [email protected] oziroma brezplačne telefonske številke 080 14 34, so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje