Turizem okreva hitreje od pričakovanj: pomagali so boni in domači gostje

Gospodarstvo 25. Jan 202319:59 3 komentarji
Bon21: Bohinj
Profimedia

Slovenski turizem je po dveh turbulentnih letih skoraj na predkrizni ravni. K okrevanju so močno prispevali tudi domači gostje in izdatna pomoč države.

Leta 2022 je Slovenijo obiskalo skoraj 5,9 milijona turistov, prenočitev pa je bilo nekaj manj kot 15,6 milijona oziroma 4,3 milijona več kot leto prej, ugotavljajo na Statističnem uradu.

Številke v slovenskem turizmu so tako že skoraj dosegle predkoronsko raven, čeprav je bilo okrevanje napovedano šele za letos. K okrevanju so močno prispevali domači gosti, predvsem na račun bonov in kampanje Moja Slovenija, so ob tem sporočili v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Ob tem pa v STO izpostavljajo tudi spodbudne napovedi za letošnje leto, za katero pričakujejo nadaljnjo zmerno rast turističnega prometa. Ta naj bi okvirno znašala pet odstotkov, so zapisali v sporočilu za javnost ob objavi lanskih podatkov, ko smo v Sloveniji zabeležili za 5,8 odstotka manj turističnih prihodov in za 1,2 odstotka manj turističnih prenočitev kot leta 2019.

Direktorica STO Maja Pak izpostavlja, da je slovenski turizem lani presegel rezultate panoge v Evropi in v svetu. “K temu je pomembno pripomoglo dejstvo, da smo že pred izbruhom pandemije covida-19 Slovenijo uspešno umestili na globalni turistični zemljevid kot raznoliko, trajnostno destinacijo, ki ponuja varna, nemnožična doživetja,” poudarja.

Maja Pak pravi, da so v novo leto vstopili z optimizmom, obenem pa na STO nadaljujejo intenzivne promocijske aktivnosti, kot so globalna digitalna kampanja na 20 tujih trgih, nastopi na najuglednejših turističnih sejmih in borzah, kampanja Moja Slovenija na domačem trgu ter kampanja za dvig ugleda poklicev v turizmu in gostinstvu Ustvarjam doživetja.

Trenutno pripravljajo tudi pilotni model novega Nacionalnega informacijskega središča, eden ključnih projektov pa je še nadgradnja modela organizacije slovenskega turizma. Kot poudarja direktorica turistične organizacije, bodo pri vseh aktivnostih tesno sodelovali z vsemi deležniki v slovenskem turizmu. “V skladu z aktualno turistično strategijo bomo v ospredje postavljali zlasti občuten dvig kakovosti, s tem pa dodane vrednosti turistične ponudbe,” še pojasnjuje.

K okrevanju pripomogla pomoč države

Zadovoljstvo nad dejstvom, da se je slovenski turizem lani približal ravni obiska in nočitev iz leta 2019, ki je bilo za slovenski turizem rekordno leto, izraža tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. “Pričakovanja so bila, da bo okrevanje zelo dolgotrajno, a si je turizem opomogel v krajšem času – zagotovo je k temu pripomogla tudi pomoč države, ki je ohranila ponudbo,” ministrove besede povzemajo na STO.

Han verjame, da so rezultati dobro izhodišče za uresničevanje strategije slovenskega turizma: “Z njo smo si začrtali pot do višje dodane vrednosti, ta pa nas seveda vodi tudi skozi proces digitalne preobrazbe turističnega sektorja. Ljudje bodo še naprej srčica naše ponudbe, bomo pa slovenski turizem podprli s podatkovno podprtim odločanjem ter vzpostavitvijo pametnih turističnih destinacij.”

Okrevanje turizma v Sloveniji
Alen Milavec /BOBO

Prek leta največ Nemcev, decembra prevladovali Italijani

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo lani v Sloveniji zabeleženih 5,87 milijona prihodov turistov, kar je 46,6 odstotka več kot v letu prej. Turističnih prenočitev je bilo 15,59 milijona in s tem 38,5 odstotka več kot v letu 2021, je še objavil statistični urad.

Domači turisti so ustvarili 1,93 milijona prihodov in nekaj več kot 5,5 milijona prenočitev, tuji pa 3,9 milijona prihodov in skoraj 10,1 milijona prenočitev. Največ prenočitev so ustvarili gosti iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske.

V prazničnem decembru so med tujimi turisti največ prenočitev ustvarili tisti iz Italije, nekaj manj kot 110.400 oziroma četrtino vseh. Z dvanajstimi odstotki so sledili turisti iz Hrvaške, z enajstimi odstotki pa Avstrijci.

Največ prenočitev so turisti lani ustvarili v občini Ljubljana, in sicer skoraj dva milijona. Sledile so občine Piran, Bled in Kranjska Gora. Med tujimi turisti je bila najbolj obiskana prestolnica, domači pa so največkrat prenočili v Piranu, so še zapisali državni statistiki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje