Tonin v pismu: NSi pod nenehnimi napadi SDS. Janševi vračajo: Kaj komu ni jasno?

Slovenija 25. Jan 202315:54 21 komentarjev
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je ob potrditvi razširjene vladne ekipe Roberta Goloba v pismu članom zatrdil, da NSi v vlado ne bo vstopila in da bo "še naprej neizprosna opozicija". Razkril je tudi, da je zaradi napetih odnosov med opozicijskima strankama že sredi decembra pisal prvaku SDS in predlagal način rešitve spora o parlamentarnih komisijah, a mu Janez Janša do danes ni odgovoril. Iz SDS pa vračajo: "Vladajoča koalicija ima NSi natanko tam, kjer jo potrebuje in kjer jim je koristna. In to za nizko ceno." Prav tako SDS pričakuje odstop predsednika komisije za nadzor javnih financ iz vrst NSi Jerneja Vrtovca.

Na dan, ko je bila v državnem zboru potrjena prenovljena ministrska ekipa premierja Roberta Goloba, je predsednik opozicijske NSi Matej Tonin članom stranke poslal pismo, v katerem je najprej pojasnil, zakaj je Nova Slovenija širitvi vlade nasprotovala.

Kot je zapisal Tonin, je vlada “dokazala, da stopa po znani poti novih obrazov”. To je utemeljil z oceno, da jim je v osmih mesecih “uspelo povsem razgraditi sistem plač v javnem sektorju”, da so obljube o 30 dneh do specialista zamenjale kolone ljudi, ki čakajo na osebnega zdravnika, da so s pomočjo gospodarstvu močno zamujali, “neverjetno hitrost pa so pokazali na področju dvigovanja davkov in pri ustvarjanju različnih administrativnih ovir za slovensko gospodarstvo”.

V nadaljevanju pisma je nato zatrdil, da Nova Slovenija ne vidi možnosti za sodelovanje v vladi Roberta Goloba. Prvi razlog je po njegovih besedah ta, da “vlada tepta temeljne vrednote, na katerih je zrasla naša država”. Pri tem je navedel, da NSi ne more sodelovati z vlado, “ki meni, da si osamosvojitev ne zasluži samostojnega muzeja”. Stranka je sicer zaradi te odločitve že začela s pripravo interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko. Prav tako je Tonin pri tej točki omenil pogreb z vojaškimi častmi vodje nekdanje službe državne varnosti Janeza Zemljariča.

Drugi razlog pa je nasprotovanje vladi, “ki brezglavo viša davke, uvaja socialistično uravnilovko, uničuje gospodarstvo in z metodami centralnega planiranja želi rešiti sistem slovenskega državnega zdravstva”.

Pismo Mateja Tonina članom NSi si lahko v celoti preberete na koncu članka. 

Zatem je še enkrat jasno poudaril, da “NSi v Golobovi vladi ne bo” in da bo še naprej “neizprosna opozicija”. Bo pa po njegovih besedah stranka zasnovala “široko razvojno koalicijo, v katero bodo povabljeni vsi, ki želijo Slovenijo razvijati v smer moderne, demokratične in pravne države, ki temelji na socialno-tržnem modelu evropske krščanske demokracije”. Več o tem ni razkril, je pa o teh načrtih spregovoril že v nedavnem gostovanju v oddaji N1 Studio, ko je med drugim komentiral napete odnose med nekdanjima partnericama NSi in SDS.

Preberite še: Tonin o Golobovem odhodu iz Gen-I: Kar govori Janša, ne drži

Nekdanji obrambni minister je v pismu tudi zavrnil očitke, da se je NSi Golobu “prodala za nekaj mest v upravah državnih podjetij in nadzornih svetih”. Zapisal je, da se Nove Slovenije ne da kupiti in dodal, da če kdo misli, da bo zaradi ostajanja njenih kadrov na odgovornih mestih “NSi ubogljiva in poslušna”, se moti.

“Trmarjenje SDS”, a tudi NSi pri komisijah ne namerava popustiti

Tonin je v pismu, ki ima predvsem motivacijsko vsebino, ocenil, da v opoziciji stvari tečejo “po ustaljenem in že videnem scenariju”. “NSi tako ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami s strani največje opozicijske stranke.” Pri očitkih, da stranka ne prispeva podpisov za preiskavo poslov Gen-I na Balkanu, ker domnevno ščiti Roberta Goloba, je Tonin vrnil žogico SDS in zapisal, da imata zaradi njenega “trmarjenja” parlamentarni komisiji, ki bi morali nadzorovati delo vlade, “že 8 mesecev težave pri svojem delu”.

Jernej Vrtovec in Jožef Horvat
Matija Sušnik/DZ

Gre za komisijo za nadzor javnih financ (KNJF) in komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), v katerih ima po poslovniku večino opozicija. A se je v začetku tega sklica parlamenta zapletlo, saj se NSi “ni zdelo pošteno”, da bi SDS vodila obe, zato je z amandmajem in pomočjo glasov koalicije dosegla, da je vodenje KNJF pripadlo poslancu NSi in prejšnjemu ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu, SDS pa iz protesta svojih članov v nobeno od obeh komisij do danes ni imenovala.

Preberite še: Kaj je v ozadju spora med SDS in NSi?

Tonin je v tokratnem pismu članom zapisal, da si v NSi želijo “takšno razdelitev vodenja in članstva v obeh parlamentarnih komisijah, da odražajo realno moč obeh opozicijskih strank”.

Kot je razkril v nadaljevanju, je 14. decembra pisal predsedniku SDS Janezu Janši in mu predlagal: “Vi popolnite mesta v KNJF, mi prispevamo podpise za parlamentarno preiskavo v zadevi Miloš Milovič. Če nam to uspe, gremo v drugo fazo. Vi prevzamete KNOVS, mi prispevamo podpise za parlamentarno preiskavo Goloba. Lahko nekaj skupaj naredimo za državo, lahko pa nas še naprej lažno obtožujete vse mogoče stvari.” Po Toninovih besedah Janša do danes na ta predlog ni odgovoril.

Ob tem je predsednik Nove Slovenije zagotovil, da ko SDS popolni štiri mesta v KNJF in prevzame vodenje ter predlaga člane v KNOVS, bo NSi takoj prispevala podpise svojih poslancev za preiskovalno komisijo Gen-I. Tonin je tu izpostavil, da KNOVS kljub dejstvu, da v njem kar štiri od sedmih mest zasedajo poslanci NSi, še nekako deluje. Da pa je “zaradi neaktivnosti SDS situacija v KNJF mnogo bolj alarmantna”. Opozicija namreč v tej komisiji nima ustrezne večine in ne more sprejemati sklepov, opozarja Tonin.

SDS: Pričakujemo, da bo Jernej Vrtovec nemudoma odstopil

Iz največje opozicijske stranke SDS so za N1 sporočili, da je Janez Janša “na tovrstne izjave iz Nove Slovenije odgovoril že večkrat, in sicer tako v neposrednih pogovorih z aktualnim predsednikom te stranke kot tudi javno”.

O vodenju nadzornih komisij pa so zapisali, da je KNJF “najpomembnejši instrument opozicijskega parlamentarnega nadzora nad izvršilno oblastjo”. Zato si po njihovem ne more v nobeni delujoči parlamentarni demokraciji vodenja te komisije “samovoljno in s podporo vladajoče koalicije prisvojiti najmanjša opozicijska stranka z osmimi poslanci”. Po oceni SDS ima NSi bistveno manjše strokovne in administrativne možnosti za resen nadzor kot pa največja opozicijska stranka s 27 poslanci.

Ob tem so v SDS tudi izrazili pričakovanje, “da bo poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki ga je na mesto predsednika KNJF postavila vladajoča koalicija, nemudoma odstopil in tako omogočil resno delo komisije”. Dodali so, da glede na število poslancev SDS pripada vodenje obeh nadzornih komisij in da je bilo podobno razmerje tudi v prejšnjem mandatu, ko je bilo v parlamentu več opozicijskih strank, a je “SDS odstopila predsedniško mesto v KNOVS prav NSi oziroma njenemu predsedniku Mateju Toninu”.

Kot pravijo v SDS, pa si je v tem mandatu “vladajoča Golobova koalicija na mesti obeh predsednikov inštalirala dva poslanca najmanjše opozicijske stranke NSi, ki je obenem za “nagrado” ohranila vodilna mesta v državnih podjetjih”. “Kaj komu ni jasno? Kolegi iz NSi naj se vprašajo, kdo bi vodil KNJF v primeru, da bi NSi imela 27 poslancev, SDS pa samo osem?

V največji opozicijski stranki tudi verjamejo, da NSi ne bo formalno vstopila v Golobovo vlado, ker da je vladajoči tam ne želijo: “Vladajoča koalicija ima NSi namreč natanko tam, kjer jo potrebuje in kjer jim je koristna. In to za nizko ceno.”

Preberite še: Spopad na desni se poglablja: kaj sta članom SDS in NSi zapisala Janša in Tonin

pismo Tonin
N1
pismo tonin 2
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje