V Heliosu “spontan upor” nekaj delavcev

Stavka v Heliosu
Slika je simbolična. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Nekaj delavcev Heliosa je danes dopoldan stavkalo, pri čemer pa sindikat podjetja ni sodeloval. "Kljub temu da so v teku pogajanja o uskladitvi plač, je del zaposlenih izrazil nezadovoljstvo z nenapovedano zaustavitvijo dela," pravijo v podjetju, ki je sicer sredi pogajanj s sindikatom o uskladitvi plač. Okoli 15. ure je bila stavka prekinjena, na čigav poziv ni znano.

Bralec nas je popoldne obvestil, da naj bi nekateri delavci Heliosa stavkali.

Dogodek so nam kasneje potrdili tudi v samem podjetju. “Vodstvo podjetja je v tem tednu s sindikati začelo pogovore o višini plače ter ostalih denarnih prejemkih za tekoče leto. Kljub temu da so pogajanja še v teku, je del zaposlenih izrazil nezadovoljstvo z nenapovedano zaustavitvijo dela,” so nam povedali.

Koliko delavcev je stavkalo, niso navedli. Po naših neuradnih informacijah iz vira blizu podjetja gre za med pet in 10 ljudi. Podjetje Helios TBLUS, ki je jedrno podjetje skupine Kansai Helios, sicer zaposluje 862 ljudi.

Okoli 15. ure naj bi bila stavka “končana oziroma prekinjena”. Zakaj in na čigav poziv, ni znano.

“Spontan upor”

Da je zaradi nezadovoljstva med zaposlenimi prišlo do “spontanega upora”, nam je povedala tudi sekretarka sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Sonja Kos. “Podatka o številu stavkajočih nimamo, sindikat pa pri stavki ne sodeluje,” je dodala. Notranjih dogajanj v podjetju ni želela komentirati.

V Heliosu so potrdili, da je bila “nenapovedana zaustavitev dela v notranjih prostorih podjetja Helios TBLUS” ločena od sindikalnih aktivnosti in ni bila organizirana s strani sindikata.

Glede plačnih pogajanj so dejali, da še tečejo. Pogajanja v podjetjih po državi običajno tečejo vsakič ob začetku leta, in sicer po objavi podatkov o letni inflaciji in višini minimalne plače. Zadovoljstvo zaposlenih ter obenem uspešno poslovanje podjetja sta za vodstvo ključnega pomena, zato sta dialog in sporazum s sindikati naša prioriteta,” so v odzivu še navedli v Heliosu.

Podjetje Helios TBLUS je z 862 zaposlenimi eden večjih zaposlovalcev v osrednji Sloveniji. Glavnina zaposlenih dela na Količevem v Domžalah, nekaj pa tudi v Medvodah (Helios je že leta 2004 prevzel nekdanji Color Medvode) in Ljubljani (nekdanja Belinka). “Poslovanje podjetja je stabilno,” so nam danes dejali v Heliosu, a obenem dodali, da se – tako kot druga podjetja – soočajo z oteženo gospodarsko situacijo.

Skupina Kansai Helios je od leta 2016 v večinski lasti japonskega podjetja Kansai Paint. Leta 2018 je v lastništvo vstopila še ena japonska korporacija Mitsui. Jedrno podjetje skupine Helios TBLUS je od leta 2016 do 2021 povečalo prihodke s 180 na 260 milijonov evrov, kar je za 44 odstotkov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je bil v letu 2021 23 milijonov evrov, kar je približno toliko kot leta 2016.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.