V Nemčiji pozivi k ukrepanju, da bi se izognili zdrsu v globoko krizo

tovarna v Nemčiji
PROFIMEDIA

Nemška gospodarska združenja opozarjajo na slabšanje stanja nemškega gospodarstva in pozivajo k ukrepanju, da ne bi zapadlo v globoko krizo.

Nemško gospodarstvo se slabša, posebej v mednarodni primerjavi, je dejal predsednik Združenja nemške industrije (BDI) Siegfried Russwurm.

Predsednik konfederacije nemških združenj delodajalcev BDA Rainer Dulger je dodal, da se bodo morali prilagoditi na mnogih področjih, če bodo želeli ostati ena vodilnih industrijskih držav. “Gospodarsko razpoložene se slabša, tudi investicijska klima ni dobra, še posebej pa trenutno nismo zanimivi za tuje investicije, deloma zaradi visokih davkov,” je povedal Dulger.

Tudi predsednik združenja nemške obrti ZDH Jörg Dittrich je pozval k ukrepanju, da bi se izognili zdrsu v globoko krizo.

Nemško gospodarstvo se je spomladi sicer izvilo iz recesije, je pa bruto domači proizvod (BDP) po prvi oceni v drugem letošnjem četrtletju glede na prvo ostal nespremenjen, glede na lansko drugo pa se je skrčil za 0,2 odstotka, je v petek objavil državni statistični urad Destatis.

Napovedi za celotno leto večinoma predvidevajo rahlo krčenje nemškega gospodarstva. Po napovedih nemške centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada naj bi BDP upadel za 0,3 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.