V Nemčiji zaradi energetske krize skok stečajev podjetij

Gospodarstvo 21. Sep 202218:12 4 komentarji
Plinovod
PROFIMEDIA

Energetska kriza je močno zamajala tudi nemško gospodarstvo, ki sicer velja za motor gospodarstva območja evra. V Nemčiji je tako zaradi podražitev energentov avgusta prišlo do stečaja več sto podjetij, opozarja ekonomski inštitut IWH. Banke v državi pa v prihodnjem letu pričakujejo bistveno povečan obseg slabih posojil.

Po podatkih IWH je v Nemčiji avgusta predlog za stečaj vložilo 718 podjetij, kar je četrtina več kot v enakem obdobju lani. Enako rast na inštitutu pričakujejo tudi v tem mesecu. Oktobra bi se lahko število stečajev povečalo še za 33 odstotkov, so dodali.

“Po dolgem obdobju nizkih številk propadlih podjetjih se je trend dramatično spremenil,” je objavo podatkov pospremil Steffen Mueller iz IWH.

Nemško poslovno združenje BDI je medtem posvarilo pred globoko recesijo. V raziskavi med 593 podjetij, ki jo navajajo, jih je več kot tretjina navedla, da jim zaradi visokih cen energije grozi propad. Februarja, ko se je začela vojna v Ukrajini, se jih je takšne usode balo 23 odstotkov.

Industrijska skupina VKU je opozorila, da so so zaradi visokih cen energije v nevarnosti plačilne nesposobnosti tudi lokalna komunalna podjetja, energetska kriza pa močno ogroža tudi konkurenčnost nemške kemične industrije, so dodali v združenju kemične industrije VCI.

Avgustovska raziskava vodilnih kreditnih institucij je pokazala, da se bodo slaba posojila v Nemčiji prihodnje leto povečala na 37,6 milijarde evrov, potem ko naj bi bil letošnji znesek takih posojil pri 31,9 milijarde evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje