V prvem četrtletju ljubljanska javna podjetja globoko v minusu

Gospodarstvo 05. Maj 202213:56 > 13:56 0 komentarjev
avtobus, LPP
Žiga Živulović jr./BOBO

Podjetja Javnega holdinga Ljubljana – gre za komunalno podjetje Voka Snaga, avtobusnega prevoznika LPP in Energetiko Ljubljana – so v lanskem letu skupaj ustvarila 7,2 milijona evrov izgube. Letos pa je ta že v prvem četrtletju dosegla 8,3 milijona evrov.

V prvem letošnjem četrtletju je javno podjetje Voka Snaga beležilo 2,3 milijona evrov izgube, Energetika Ljubljana 3,7 milijona evrov, Ljubljanski potniški promet (LPP) pa 2,3 milijona evrov.

S tem je izguba že v prvem četrtletju presegla tisto iz celotnega lanskega leta. Tega je Voka Snaga zaključila z 0,3 milijona evrov dobička, Energetika Ljubljana s 6,5 milijona evrov izgube, LPP pa z 1,8 milijona evrov izgube. Energetika in LPP sta skupaj imela 8,3 milijona evrov izgube, ki pa jo v skladu z maja lani sklenjeno pogodbo o pogodbenem koncernu krije krovna družba JHL. Lani je konsolidirani čisti poslovni izid skupine JHL negativen v višini 8,4 milijona evrov.

“Med dejavniki, ki so najbolj vplivali na poslovanje skupine, so bile naraščajoče cene energentov, ki so povzročile zvišanje stroškov predvsem v družbi Energetika Ljubljana v zadnjem četrtletju leta 2021, in omejen obseg izvajanja dejavnosti javnega prevoza v družbi LPP,” iz JHL sporočajo po današnji skupščini.

Lastnice JHL so poleg ljubljanske občine, ki ima večinski 87-odstotni delež, še občine Medvode, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Škofljica, Dol pri Ljubljani in Horjul. Vsaka ima od enega do štiri odstotke, skupaj slabih 13 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!