V torek nove cene goriv: komu se splača počakati in komu ne?

Gospodarstvo 11. Feb 202310:20 3 komentarji
Gorivo, bencin
Borut Živulović/BOBO

V torek se znova spreminjajo cene goriv. Nas čaka podražitev ali je bolje rezervoar napolniti še pred torkom?

Na vsaka dva tedna se spreminjajo oziroma določajo nove cene bencina izven avtocest in hitrih cest. Nova sprememba bo v torek, 14. februarja, nato pa naslednja še zadnji dan v februarju.

Po napovedih in izračunih Financ se bodo novih cen bolj razveselili lastniki dizelskih avtomobilov.

Preberite še: Na črpalki namesto bencina točili dizel, koliko je okvarjenih vozil, ni znano

Po izračunih Financ – če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – bo cena bencina ostala na isti ravni, dizelsko gorivo pa se bo pocenilo.

Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva naj bi tudi od torka naprej stal sedanjih 1,355 evra, kar je nekoliko manj kot v lanskem februarju.

Večja razlika bo pri dizlu. Obeta se pocenitev za 11 centov. Po predvidevanjih bi tako liter stal 1,42 evra. Prihranek pri točenju 50-litrskega rezervoarja bi tako znašal pet evrov.

Ob tem Finance poudarjajo, da se je formula reguliranih cen v zadnjih mesecih pogosto spreminjala. Kot pojasnjujejo, so večje pocenitve preprečevale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, z lanskim avgustom pa se je zvišala še marža trgovcev.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.