V zadevi Teš bo Jelenič Novak Rotnika zagovarjal po uradni dolžnosti

Gospodarstvo 24. Mar 202314:59 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

V zadevi Teš 6, ki poteka na celjskem okrožnem sodišču, je sodišče sprejelo sklep, da bo prvoobtoženega, nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika, vendarle po uradni dolžnosti zagovarjal njegov dosedanji odvetnik Mitja Jelenič Novak. Rotnik mu je februarja zaradi finančne stiske sicer preklical pooblastilo o zastopanju.

Kot so za STA povedali na sodišču, so odvetnika Mitjo Jelenič Novaka imenovali na podlagi zakona in upoštevajoč veljavno sodno prakso za primere, ko je obvezna obramba po zagovorniku. Ob tem je sodišče upoštevalo tudi razloge procesne ekonomije. Sprva je namreč sodišče za zagovornika po uradni dolžnosti imenovalo šentjursko odvetnico Petro Mavec, ki pa je zahtevala najmanj šest mesecev za študij spisa, v katerem je več kot 20.000 listin in več kot 100.000 dokaznih predlogov.

Rotnika je sicer sodišče sredi februarja začasno izločilo iz sojenja, na kar se je pritožil in zahteval, da ga po uradni dolžnosti zagovarja Jelenič Novak, a je sodišče najprej njegovo pritožbo zavrnilo.

Obtožnica Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka Teša in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!