Vlada na hitro v omejitev cen elektrike za podjetja

Gospodarstvo 29. Nov 202217:12 > 30. Nov 2022 07:02 6 komentarjev
N1

Medtem ko je na Brdu pri Kranju potekal vrh gospodarstva, na katerem so predstavniki gospodarstva naslovili največje izzive letošnjega leta, je vlada na dopisni seji sprejela uredbo, ki določa zgornjo mejo cen električne energije za podjetja. Cena pa ni enaka za vse, temveč se bo oblikovala po posebni metodologiji. Ukrep bo veljal le za celoletne pogodbe za prihodnje leto, ki bodo sklenjene v decembru.

Industrijska podjetja oziroma večji poslovni porabniki, ki zadnja dva tedna pridobivajo ponudbe trgovcev za dobavo elektrike v prihodnjem letu, poročajo o relativno visokih cenah. Klub slovenskih podjetnikov je tako prejšnji teden opozoril, da dobivajo ponudbe trgovcev s ceno 400, 500 evrov ali celo več na megavatno uro. Premier Robert Golob je prejšnji teden po srečanju z gospodarstveniki napovedal, da “bo že ta teden drugače“.

V zadnjih dneh se je med podjetji razširila informacija, da naj bi v Sloveniji letos plačevali 320 evrov za megavatno uro (MWh), v Nemčiji 130 evrov na MWh. Danes je nato vlada na hitro sprejela uredbo, s katero opredeljuje referenčno nabavno ceno elektrike za podjetja ter s tem posredno omejuje ceno.

“Uredbo smo spisali čez vikend, jo včeraj v največji možni meri medresorsko uskladili, danes jo sprejemamo, jutri bo objavljena v uradnem listu in začne veljati,” je Bojan Kumer, infrastrukturni minister, napovedal v uvodu letošnjega vrha gospodarstva v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Kaj je že znanega?

Vlada v sporočilu za javnost po dopisni seji poudarja, da ne gre za neposredno omejitev cene (kot jo imamo denimo pri gospodinjstvih in malih poslovnih odjemalcih), temveč za poseben mehanizem, ki bo trgovcem zapovedal, kako morajo oblikovati ceno za poslovne kupce (sestavine cene ter merila, po katerih se morajo oblikovati sestavine cene). Formula sestoji “iz letne cene terminskega produkta pasovne električne energije na nemški borzi, cene letnega terminskega produkta trapezne električne energije na nemški borzi in navzgor omejen strošek dobavitelja”.

Po uredbi bo trgovec dolžan odjemalcu ponuditi fiksno ceno za maksimalno količino odjema električne energije, ki jo ima odjemalec. Kot je razumeti, bo torej trgovec podjetju moral pripraviti ponudbo z opredeljeno (fiksno) ceno za višjo in nižjo tarifo. Nekateri trgovci so zdaj sklepali pogodbe s spot ceno (borzo ceno za dan vnaprej).

Ukrep velja za pogodbe, sklenjene za celotno prihodnje leto.

Velja pa le za pogodbe o dobavi, sklenjene v obdobju od jutri, ko bo uredba uveljavljena, do vključno 31. decembra. Dobavitelji in odjemalci imajo tako en mesec časa za sklepanje pogodb za dobavo elektrike v prihodnjem letu.

Trgovci, ki prodajajo elektriko poslovnim odjemalcem, v času veljavnosti uredbe ne smejo prenehati izvajanja dejavnosti dobave omenjenim kategorijam odjemalcev in morajo tem odjemalcem obvezno izdajati ponudbe, skladne s pogoji, ki jih določa uredba. Vlada v sporočilu navaja, da je ta določba potrebna, da “se dobavitelji obvezi ne bi izognili z neizdajanjem ponudb in z nesklepanjem pogodb o dobavi ali s prenehanjem izvajanja dejavnosti”.

Uredba bo danes objavljena v uradnem listu, danes začne tudi veljati.

Nezadostni evropski ukrepi

“Vlada je uredbo sprejela zaradi vztrajno negotove situacije na trgu in dejstva, da na ravni Evropske unije niso bili sprejeti ukrepi, ki bi zadostno znižali cene. K ukrepu je vlado napeljala tudi situacija, da borze v naši bližini ostajajo nelikvidne, ob tem pa še potreba, da se slovenskemu gospodarstvu takoj zagotovi cene, ki jim bodo omogočale nadaljevanje opravljanja gospodarske dejavnosti,” v sporočilu za javnost piše vlada.

Izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko Vesna Nahtigal je na današnjem vrhu gospodarstva ob Kumrovi napovedi dejala, da se ji je odvalil kamen od srca. “Res se je že mudilo,” je poudarila.

Vlada je sicer v preteklih mesecih že sprejela omejitev cen energentov za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce, prav tako pa je zagotovila možnost državnih pomoči za večje gospodarske subjekte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.