Novi ukrepi: za kmete 22 milijonov evrov, država bo odkupila vso pšenico

Gospodarstvo 01. Jul 202206:38 > 17:02 5 komentarjev
Robert Golob na obisku v Mariboru
Miloš Vujinović/BOBO

Vlada je obravnavala nov paket ukrepov zaradi vse višjih cen. Po tistem, ko je z uvedbo delne regulacije cen in omejitve marž ter z odpovedjo določenim dajatvam naslovila draginjo pri naftnih derivatih, so danes sledili predvsem ukrepi za področje kmetijstva in prehrane. Premier Robert Golob je napovedal, da bodo slovenskim kmetom namenili dobrih 22 milijonov evrov, pri čemer bo pomoč namenjena pridelovalcem mleka, za kritje stroška goriv in za kritje stroška repromaterialov. Država bo prav tako odkupila vso pšenico, pridelano v Sloveniji.

Vlada si je ukrepanje v luči naraščajoče inflacije, ki je še večje razsežnosti dobila po ruskem napadu na Ukrajino, zastavila fazno. Najprej se je posvetila naftnim derivatom, v drugem koraku sledijo ukrepi za hrano, do sredine tega meseca naj bi sledil še sprejem ukrepov za področje oskrbe s plinom in elektriko. Odločitve, sprejete na današnji seji, sta predstavila premier Robert Golob in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Ob tem ko je vlada danes prvič obravnavala usmeritve glede prehranske draginje, je Golob povedal, da je stanje vse slabše. “Žal je situacija v svetu, predvsem v Ukrajini, vsak dan slabša. To se ne pozna le v cenah, ampak tudi v razpoložljivosti hrane za naprej,” je povedal. Kot je dodal, je vlada obravnavala dva tipa usmeritev. Prvi je o pomoči slovenskim kmetom, da bodo povišani stroški čim manj vplivali na njihovo delo in na cene hrane, drugi pa o učinkovitem sistemu nadzora cen.

Golob je napovedal, da bodo slovenskim kmetom namenili dobrih 22 milijonov evrov. Denar bo namenjen pridelovalcem mleka in za subvencije za gorivo ter nabavo gnojil.

Odkup v Sloveniji pridelane pšenice

“Vso pšenico, pridelano v Sloveniji, bomo odkupili prek Zavoda za blagovne rezerve,” je prav tako napovedal premier. S tem želijo pomagati kmetom, jih razbremeniti stroškov, hkrati pa pridelek zadržati v Sloveniji. Kmetje bodo imeli enega, stabilnega kupca, zato bo, kot verjame Golob, cena nekoliko nižja. Prav tako bo Slovenija zato vstopila v jesen z večjimi zalogami. “Pred nami namreč ni običajna zima,” je opozoril. Švica je tak ukrep že sprejela, “mi pa sledimo pametnim državam”.

Pričakovati je, da bo Zavod za blagovne rezerve pšenico odkupoval po dogovorjeni ceni, prodajna pa bo višja za stroške prevoza in skladiščenja, nam je povedal sogovornik blizu vodstva enega od živilskih proizvajalcev, ki potezo vlade pozdravlja. Kot je dejal, se s tem izognemo vdiranju špekulantov v verigo, ki bi zviševali ceno, poleg tega lahko preprečimo, da bi našo pšenico odkupovali tuji kupci. Lani se je zgodilo, da so velik del pridelka odkupili italijanski kupci, ki so ponudili nekaj višjo ceno kot naši. “Proizvajalci imamo sicer vzpostavljene nabavne verige za dobave z Madžarske, Srbije, Hrvaške, a letos po začetku vojne smo videli, kako hitro se ti trgi lahko začnejo zapirati,” je komentiral sogovornik.

Košarica izdelkov za spremljanje cen in kakovosti

Kar zadeva potrošnike, je ministrstvo za kmetijstvo pripravilo košarico 15 izdelkov, ki je usklajena s Trgovinsko zbornico Slovenije. Na podlagi košarice bodo spremljali cene. “Vlada bo poskrbela, da bodo cene med seboj primerljive in javno znane,” je dejal Golob in napovedal, da bodo spremljali cene tudi v sosednjih državah. Pod drobnogledom bo tudi kakovost izdelkov. Pri tem je poudaril, da ukrep ljudi nagovarja k aktivnosti pri odločitvi za nakup, vlada pa jim bo pri tem asistirala. Sistem zbiranja podatkov in njihovega posredovanja javnosti bo, je dejal premier, neodvisen, kar bo zagotavljal “neodvisen izvajalec”.

Po besedah ministrice Šinko bo pomoč sektorju mleka (dobilo jo bo okoli 4.000 kmetijskih gospodarstev oziroma 80.000 do 85.000 krav molznic) znašala 5,2 milijona evrov in bo plačana nekje do septembra. Pomoč za sektor pogonskih goriv v znesku 2,2 milijona evrov naj bi bila izplačana do jesenske setve (0,2 evra po litru), enako tudi pomoč v znesku 15 milijonov evrov za repromateriale, predvsem za gnojila. Za orne površine, ki potrebujejo več gnojil, bo namenjen večji znesek kot za trajne nasade in travinje.

“Naslednji teden bomo proizvajalce pšenice začeli pozivati za ponudbe,” je še napovedala Šinko. Odkupna cena, ki so jo kmetje ponudili, je 400 evrov na tono, je v odgovoru na novinarsko vprašanje N1 povedala ministrica. Dodala je, da za zdaj ne more napovedati, kako bodo pogajanja o ceni potekala.

Za področje elektrike in plina, ki bo na vrsti naslednje, vlada razmišlja o regulaciji cen za gospodinjstva, ranljive odjemalce in mala ter srednja podjetja, medtem ko odprto ostaja vprašanje ukrepov za velike odjemalce v industriji, ki bodo ob visoki rasti cen močno na udaru. Na dnevnem redu je tudi predlog izhodišč za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o poračunu regresa za letni dopust za leto 2022 in usklajevanju vrednosti plačnih razredov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje