Vodstvo Petrola: Cisterno goriva v celoti prodamo v treh urah

Gospodarstvo 20. Jun 202221:12 > 21:13 2 komentarja
Petrol
BOBO

Povpraševanje po pogonskih gorivih je od konca tedna prejšnjega tedna zaradi napovedanih podražitev sunkovito naraslo, na nekaterih bencinskih servisih je zmanjkovalo dizelskega goriva, ponekod tudi bencina. V družbi Petrol pojasnjujejo, da se je prodaja goriv zaradi izrednega povpraševanja najmanj podvojila. "Poudarjamo, da gre za kratkotrajne izpade. Trudimo se, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. Družba Petrol ima na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč," so dodali.

Ob pričakovanju torkove podražitve goriv so se številni že konec preteklega tedna odpravili na bencinske servise. Na nekaterih je tako zmanjkovalo dizelskega goriva, ponekod tudi bencina. Po novem bo za 95-oktanski bencin zunaj avtocest treba odšteti 1,755 evra, za dizelsko gorivo pa 1,848 evra.

V družbi Petrol so za N1 pojasnili, da je bilo tudi v ponedeljek povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih po Sloveniji močno povečano.Prodaja pogonskih goriv v mreži Petrola se je v zadnjih dneh zaradi izrednega povpraševanja tako domačih in tujih fizičnih oseb kot tudi domačih in tujih poslovnih uporabnikov najmanj podvojila. V ponazoritev: samo prodaja tujim kamionskim kupcem je od srede prejšnjega tedna poskočila za več kot 500 odstotkov. Na avtocestah je prodaja dizelskega goriva na primerljivo lansko obdobje višja za več kot 250 odstotkov, bencina pa za 220 odstotkov,” so predstavili.

Kot so dodali v Petrolu, se v družbi soočajo tudi z logističnimi omejitvami – pretočnostjo železnice in avtocest ter z omejenimi kapacitetami železniških cistern in avtocistern. “Glede na več kot dvojno količino prodaje v celotni mreži poskušamo najeti dodatne avtocisterne za dostavo goriva, kar je v tako kratkem obdobju izziv. Čeprav smo dobavo povečali in naše bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, z vsemi razpoložljivimi cisternami, na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja posameznih vrst goriva,” so pojasnili in ob tem zagotovili, da gre le za kratkotrajne izpade. “Trudimo se, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. Družba Petrol ima na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč,” so še poudarili.

Petrol: Ne izigravamo sistema

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič pa je v luči očitkov, da so pomanjkanje goriva trgovci načrtno ustvarili, poudarila, da ne izigravajo sistema ter goriva ne blokirajo zaradi podražitev. Po njenih besedah sicer ne morejo zagotoviti, da bodo težave z gorivom kmalu odpravljene. “Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji, že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta,” je ponovila in napovedala, da bo najpozneje do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena.

V družbi so namreč opozorili, da bo dobava, če bo pritisk tudi v naslednjih dneh ostal takšen, kot je zdaj, do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje. Stanje je predsednica uprave največjega naftnega trgovca ponazorila tudi s številkami. “Ko cisterna pride na bencinski servis, jo na povprečnem prodajnem mestu v treh urah že prodajo in izpraznijo,” je še povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje