Volkswagen prodal premoženje in odšel iz Rusije

Gospodarstvo 19. Maj 202319:00 0 komentarjev
Volkswagen v Rusiji
PROFIMEDIA

Številnim avtomobilskim gigantom, ki so Rusijo zapustili po začetku vojne v Ukrajini, je to storil še Volkswagen. Svoje rusko premoženje je prodal ruski skupini Avilon.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je zaključil prodajo svojega ruskega premoženja ruski skupini Avilon. Prodaja zajema tudi Volkswagnovo tovarno v Kalugi, v kateri lahko izdelajo 225.000 vozil na leto. Finančnih podrobnosti posla pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu niso razkrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz skupine Volkswagen, so ruski pristojni organi posel že odobrili. Novi lastniki bodo prevzeli vse delnice v Volkswagnovih ruskih podružnicah.

Medtem ko pri Volkswagnu finančnih podrobnosti posla niso navedli, pa je nemški finančni časnik Handelsblatt poročal, da bo nemška skupina s prodajo zaslužila okoli 125 milijonov evrov. To je bistveno manj od dejanske vrednosti Volkswagnovega ruskega premoženja, poročanje Handelsblatta povzema AFP.

“Vse dejavnosti so prodane, tako da nismo več prisotni v Rusiji,” je predstavnik Volkswagna dejal za AFP.

Volkswagen se je pridružil drugim avtomobilskim velikanom

Kot večina drugih avtomobilskih velikanov je Volkswagen lani zaustavil svoje poslovanje v Rusiji, potem ko so slednjo po napadu na Ukrajino zadele sankcije zahodnih držav.

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan je ruskim oblastem lani prodal svoje rusko premoženje, medtem ko je francoski Renault svoje premoženje Moskvi prodal za simbolični en rubelj.

Volkswagen pa je za izstop iz države moral počakati na odobritev ruske vlade. Za prodajo premoženja podjetij iz “neprijaznih držav”, kot Rusija imenuje države, ki so proti njej uvedle sankcije, je potrebna odobritev posebne vladne komisije, ki spremlja tuje naložbe, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!