Von der Leyen: Potrebujemo temeljito, strukturno reformo trga elektrike

Gospodarstvo 30. Avg 202215:15 3 komentarji
Ursula von der Leyen
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija bo izredni poseg na trg električne energije, ki ga je v ponedeljek na Bledu napovedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen, predstavila v prihodnjih tednih. Strukturna reforma tega trga bi se lahko medtem zgodila na začetku prihodnjega leta.

“Potrebujemo izredni instrument, ki bo hitro učinkoval. Tu govorimo o tednih,” je v ponedeljek zvečer v pogovoru z nemškim gospodarskim ministrom Robertom Habeckom v Berlinu povedala predsednica predsednica Komisije Ursula von der Leyen. “Nato pa potrebujemo še temeljito, strukturno reformo trga elektrike. To bo na začetku prihodnjega leta,” je pojasnila.

“Trenutno ima plin odločilno vlogo pri cenah na trgu elektrike (…) pri teh hitro naraščajočih cenah bomo morali to ločiti,” je dejala po poročanju tujih medijev. Da bo Komisija pripravila izreden poseg na trg električne energije in pripravila tudi strukturno reformo, je sicer predsednica Komisije napovedala na strateškem forumu na Bledu. Kot je dejala, namreč cene električne energije kažejo na pomanjkljivosti trenutne zasnove delovanja trga elektrike.

Na Komisiji so danes v odgovoru na vprašanje, ali bi bil lahko predlog izrednega posega pripravljen že pred izrednim zasedanjem ministrov EU za energetiko v petek, 9. septembra, ponovili, da bo pripravljen v nekaj tednih, in ne v enem tednu. Kljub temu glavni govorec komisije Eric Mamer ni želel izključiti možnosti, da bi bil predlog pripravljen že pred zasedanjem ministrov. Bo pa zasedanje po njegovih besedah priložnost za Evropsko komisijo, da bo prisluhnila članicam.

Trenutna zasnova trga elektrike, v okviru katere so veleprodajne cene električne energije večinoma vezane na ceno plina, je v zadnjih desetletjih služila svojemu namenu, je ob tem povedal govorec komisije, pristojen za energetiko, Tim McPhie.

Zdaj pa so se razmere spremenile, med drugim je dobava plina iz Rusije, ki je eden glavnih dobaviteljev, negotova, EU pa se želi tudi znebiti odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Poleg tega je delež elektrike iz obnovljivih virov vse večji. Zato je treba po besedah govorca preučiti, kako trg prilagoditi tem novim razmeram.

Pozivi k skupnemu ukrepanju na evropski ravni ob naraščajočih cenah elektrike so se v zadnjem času močno okrepili. Med zadnjimi sta k temu pozvala nemški kancler Olaf Scholz in avstrijski kancler Karl Nehammer. Že dlje časa pa se za to med drugim zavzema francoski predsednik Emmanuel Macron. Da mora Evropska komisija zelo odločno in hitro poseči na energetske trge, je v ponedeljek pozval tudi slovenski premier Robert Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.