Za posojilo zahtevajo potrdilo o izpitu iz slovenščine

Gospodarstvo 19. Avg 202218:2630 komentarjev
UNICREDIT BANK
Foto: Žiga Žvulović jr./BOBO

Tuja državljanka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, sicer dolgoletna komitentka Unicredit banke, je želela najeti potrošniško posojilo, a so ji v poslovalnici dejali, da mora za to predložiti potrdilo o opravljenem izpitu iz slovenskega jezika. Zakon takega pogoja ne prepoveduje, pravijo na Banki Slovenije.

V Unicredit banki potrjujejo, da za najem potrošniškega posojila za nepremičnino od potrošnika, ki ni državljan Republike Slovenije, zahtevajo dokazilo o aktivnem znanju slovenskega jezika. 

Naša sogovornica, ki ne želi biti imenovana, sicer pravi, da v njenem primeru ni šlo za posojilo za najem nepremičnine. Prav tako pravi, da so ji v poslovalnici dejali, da potrebuje potrdilo jezikovnega centra Cene Štupar, a v banki pravijo, da izdajatelj potrdila ni določen, tako da predvidevajo, da ji je uslužbenec v poslovalnici Ceneta Štuparja navedel zgolj kot primer.

Zakaj takšna zahteva, nam na banki niso pojasnili. Posojilojemalka se sprašuje, kaj bi posojilodajalec imel od takega pogoja, in napoveduje zamenjavo banke. Izpit bi jo pri Cenetu Štuparju (vsaj po podatkih, ki so dostopni na spletu) stal 135 evrov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so nam dejali, da izkušenj s takimi primeri nimajo, in nam predlagali, da se obrnemo na Banko Slovenije (BS). Tu pa pravijo, da zakon o potrošniških kreditih bankam nalaga “številne zahteve”, dodatno pa lahko določijo tudi pogoje po lastni izbiri (seveda znotraj zakonskih omejitev). In pogojevanje znanja slovenskega jezika za sklenitev kreditne pogodbe ni prepovedano, pravijo. “V Banki Slovenije smo sicer pristojni nadzorni organ nad bančnimi dajalci kreditov, vendar v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne smemo vplivati na posamezno banko, da odobri kredit in pod kakšnimi pogoji ga odobri, če ti le niso v nasprotju z zavezujočimi predpisi za banko,” pravijo.

Kaj zahtevajo druge banke?

V NLB in NKBM pravijo, da pogoja, vezanega na znanje slovenskega jezika, nimajo. V NLB dodajajo, da od tujcev zahtevajo enako dokumentacijo kot od slovenskih kreditojemalcev, priložiti morajo še dokazilo o stalnem prebivališču v Sloveniji.

V NKBM pa pravijo, da morajo tuji državljani predložiti dokazilo o stalnem prebivališču in potrdilo o davčnem rezidentstvu v Sloveniji oziroma potrdila, ki dokazujejo redne prilive na bančni račun.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar