Zakaj novo vodstvo policije umika kriminalista, ki je vodil preiskavo Teš 6

Gospodarstvo 22. Avg 202206:43 > 11:27 10 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Novo vodstvo policije je kriminalistu Mitji Neratu, ki je od junija na bolniški, odvzelo naloge v zadevi Teš 6, s katero se je ukvarjal vse od začetka v letu 2010 in jo ves čas operativno vodil. Uradni razlog za to potezo je dolgotrajna bolniška, a vir iz policije pravi, da ta ne bo tako dolga, da se ne bi dalo počakati, in da Nerata menjajo, ker dobro opravlja svoje delo. Vodstvo policije, na čelu katere je od junija Boštjan Lindav, vse očitke zanika.

Novi vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je le nekaj dni po prihodu na položaj sprejel kadrovsko odločitev, ki dviguje prah: kriminalista Mitjo Nerata, ki je od junija na bolniškem dopustu, je razrešil s preiskave sumov nepravilnosti okrog gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in to nalogo dodelil drugim preiskovalcem.

A neuradni vir iz policije pravi, da Neratov bolniški dopust ni tako dolgotrajen, da bi bila potrebna prerazporeditev nalog, o čemer je pred dnevi že poročal Večer, sploh ker gre za ključnega preiskovalca v tej zadevi.

Na policiji so nam zatrdili, da so naloge v zadevi Teš 6 prerazporedili “zaradi dalj časa trajajoče odsotnosti preiskovalca – in izključno zaradi tega”. Do kdaj naj bi trajal Neratov bolniški dopust, nam niso razkrili, sklicujoč se na varstvo osebnih podatkov. Zadnje leto je bil po navedbah policije edini na NPU, ki se je ukvarjal s Tešem 6 (sam je sicer novembra lani dejal, da mu pomaga še sodelavka). Zdaj njegove naloge prevzema deset drugih kriminalistov.

Ker na policiji ocenjujejo, da bodo ti delo v tej zadevi končali pred Neratovo vrnitvijo, je novi šef policije Boštjan Lindav Nerata (ter še tri druge kriminaliste z NPU) 9. avgusta imenoval v delovno skupino za reševanje zaostankov s področja gospodarske kriminalitete, ki ima sedež v Tacnu.

Na policiji zanikajo, da bi šlo za premestitev ali razrešitev, saj Nerat ostaja zaposlen na NPU, so mu pa dodelili nove naloge. Kot je razumeti, bo od zdaj delal tudi na drugi lokaciji: sedež NPU je namreč na Litostrojski, delovna skupina pa ima prostore v Tacnu.

Mitjo Nerata smo prosili za komentar, a odziva nismo prejeli.

Žiga Živulović jr./BOBO

Darko Muženič je v prvih dneh po prevzemu vodenja NPU Mitjo Nerata razrešil nalog v zadevi Teš 6. “Po pregledu stanja vseh zadev je bilo ugotovljeno, da je kriminalist od svojega prihoda na NPU v juniju 2021 zadevo obravnaval sam ter da je ta od junija 2022 odsoten,” so nam o razlogih povedali na policiji.

Ključni preiskovalec

Mitja Nerat, ki je bil prej zaposlen na Policijski upravi Celje, lani poleti pa se je preselil na NPU, se je z zadevo Teš 6 ukvarjal vse od začetka v letu 2010. Glavnina preiskave se je zgodila med letoma 2013 in 2016, ko je nepravilnosti preiskovala delovna skupina devetih kriminalistov, v kateri so bili celjski, novomeški kriminalisti ter kriminalisti NPU in Sektorja za gospodarsko kriminaliteto, ki je del generalne policijske uprave.

Skupina je podala pet ovadb in osem poročil (tega policija tožilstvu pošlje, kadar ne more dokazati utemeljenega suma kaznivega dejanja). Najobsežnejša je zadeva suma zlorabe položaja in podkupovanja pri nabavi tehnološke opreme za Teš 6, v kateri je prvoobtoženi Uroš Rotnik. Obtožnica s prilogami obsega več kot tisoč strani, zadeva je lani prišla na sodišče.

Na policiji pravijo, da je bil Nerat član, delovne skupine pa ni nikoli vodil. A po naših informacijah je opravil ključno vlogo. Kot so nam povedali ljudje, ki so sodelovali v preiskavi, je prav on zasliševal osumljence (čeprav je bilo po navadi navzočih več kriminalistov). Med drugim ga je tožilstvo – kar sicer ni običajno – uvrstilo tudi na seznam prič in naj bi bil zaslišan na glavni sodni obravnavi, ki bi se lahko začela jeseni.

Z njim je bil v stiku tudi nekdanji poslanec Matjaž Hanžek, ki je do leta 2018 vodil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6. Hanžek nam je v petek dejal, da sta bila veliko v stiku in da je Nerat dobro vodil preiskavo Teša 6. “Bil je zelo zavzet, mislim, da je ogromno naredil in delo opravil profesionalno.”

Politike bodo preiskovali kolegi

Potem ko je bila delovna skupina konec leta 2016 razpuščena, so štirje celjski kriminalisti nadaljevali preiskovanje zadev, ki so ostale oziroma se pokazale kasneje. Lani se je Nerat preselil iz Celja na NPU in s seboj vzel tri preostale nerešene zadeve. Ena se nanaša na sume nepravilnosti pri gradnji hladilnega stolpa za Teš 6, tako imenovano zadevo Rudis. V tej zadevi kriminalisti pregledujejo dokumentacijo, so nam povedali na policiji. Med osumljenimi so po poročanju Večera Rotnik ter tudi njegova naslednika, zdajšnji poslanec SDS Franc Rosec in zdajšnji velenjski župan Peter Dermol. 

Druga preiskava se nanaša na sum kaznivih dejanj politikov oziroma odločevalcev pri gradnji šestega bloka, pri čemer naj bi se policija po poročanju Večera naslanjala na ugotovitve Hanžkove parlamentarne komisije, ki je pokazala, da največjo politično odgovornost nosi vlada Boruta Pahorja ter takratna ministra France Križanič in Matej Lahovnik. Policija nam je zdaj potrdila, da s tem v zvezi preiskuje sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ni pa znano, kdo so osumljenci.

Z opisanima zadevama se Nerat zdaj torej ne bo več ukvarjal, saj je njegov novi šef Darko Muženič naloge razporedil desetim drugim kriminalistom NPU. Na naše vprašanje, ali je zoper Nerata potekal (disciplinski) postopek ali je bil sprejet kakšen ukrep, kar bi lahko bil razlog za menjavo, so na policiji odgovorili, da ni bil.

Večer je pisal, da menjava povečuje tveganje, da zadeva zastara (to se bo zgodilo leta 2030). Na policiji v zvezi s tem zagotavljajo, da ima NPU dovolj preiskovalcev, da “dalj časa trajajoče odsotnosti zaposlenih v ničemer ne vplivajo in ne smejo vplivati na delovni proces”. Navedbe v medijih o “namernem zaustavljanju preiskave kaznivih dejanj ali celo pomoči osumljencem” so označili za neresnične.

Aleš Hojs
Žiga Živulović jr./BOBO

Trenutno vodstvo policije je prejšnja vlada degradirala in kritizirala njihovo delo na NPU. Julija lani je takratni notranji minister iz SDS Aleš Hojs dejal, da delo urada ni zadovoljivo, in pri tem posebej izpostavil primer Teš 6: dejal je, da je “škandalozno, da je preiskavo v zadevi Teš 6 do konca pripeljala policija v Celju”.

Pohvale politike in očitki o konfliktu interesov

V zadnjem letu je bil sicer Nerat večkrat javno omenjen v povezavi s preiskavo Teša 6, ministri vlade Janeza Janše pa so ga omenjali kot dober zgled, ko so kritizirali NPU, natančneje ljudi, ki so danes spet na vodilnih položajih v policiji.

Spomnimo, da je vršilec dolžnosti direktorja policije Anton Travner predlani razrešil vodjo urada Muženiča, njegovega pomočnika Davida Antolovića ter vodjo preiskav Igorja Kekca pa premestil v delovni skupini za migracije ter za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljani v Tacnu. Julija lani, po opravljenem nadzoru dela NPU, je takratni notranji minister iz SDS Aleš Hojs dejal, da delo urada ni zadovoljivo, in posebej izpostavil Teš 6: dejal je, da je “škandalozno, da je preiskavo v zadevi Teš 6 do konca pripeljala policija v Celju”. Malo kasneje je gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki ga NPU preiskuje zaradi suma nepravilnosti pri poslih z nabavo zaščitne opreme na začetku epidemije, kritiziral delo urada in med drugim na Facebooku zapisal, da NPU v dolgih letih preiskave v aferi Teš 6 ni zaznal nobenega suma kaznivega dejanja: “Ko je stvar v svoje roke vzel njihov kolega Mitja Nerat, ki ga zdaj blatijo, pa je zadevo pripeljal do obtožnice in do tega, da so z doseženo poravnavo za 261 milijonov evrov udeleženci v poslu dejansko priznali korupcijo.” V pogovoru za N1 je Počivalšek lani izjavil, da naj bi posamezniki zlorabili NPU za politične cilje.

Nerat je bil zaradi dveh stikov s Hojsom novembra lani povabljen na pričanje pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala sum poličnega vpletanja v delo policije in jo je vodil poslanec LMŠ Rudi Medved (zdaj sekretar na obrambnem ministrstvu). Na seji komisije je povedal, da sta ga politika Počivalšek in Hojs res hvalila, a da naj bi ga v preteklosti hvalil tudi Gregor Golobič pa tudi že omenjeni Hanžek.

Kriminalistu so med drugim postavljali vprašanja o njegovih povezavah s Počivalškovo svetovalko Katarino Bovha ter o tem, da naj bi on vodil preiskavo nabav zaščite opreme. Nerat je na komisiji potrdil, da Katarino Bovha pozna, ker sta bila tri leta (preden je ona odšla k Počivalšku) sodelavca na celjski policiji in da je z njo v stikih. Obenem pa je zanikal, da bi imel kaj s preiskavo Počivalškovih poslov. Na položaju, ki ga ima, ima tudi pooblastilo za vodenje drugih preiskav, je dejal, a to velja za administrativne zadeve, ne pa tudi za vsebinsko delo. Tudi naš vir iz policije pravi, da pri preiskavi poslov z zaščitno opremo Nerat ni sodeloval. Uradno pa policija tega do zdaj ni ne potrdila ne zanikala.

Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

“Ko je bila delovna skupina ukinjena, sem ostal sam kot duh”

Nerat pa je na seji omejene Medvedove komisije povedal nekaj podrobnosti o preiskavi Teša 6, ki odpirajo vprašanje, ali so na NPU in tudi v vodstvu policije v preteklosti res naredili vse, da bi preiskava tekla gladko in temeljito.

Leta 2010 naj bi NPU, sicer oblikovan za preiskovanje najtežjih oblik gospodarske kriminalitete, zavrnil preiskovanje Teša 6. Zadevo je prevzela celjska policijska uprava. Ko je kasneje tožilstvo zaradi obsežnosti zadeve tri zadeve vseeno odstopilo NPU, je ta vse končal s poročilom (ni ugotovil vseh elementov kaznivega dejanja) – tožilstvo naj bi po Neratovih besedah vztrajalo pri preiskavi in celjska policija je spisala ovadbo v zadevi Alstom, ki je danes na sodišču.

Nerat je dejal tudi, da se mu zdi nenavadno, da je večino časa na zadevi delal sam. Njegovo izjavo, navedeno v prepisu seje, objavljamo v celoti:

“Jaz sem se včasih spraševal, ali je kakšen virus na teh dokumentih ali pa kaka bakterija, ker nobeden tega ni hotel v roke vzeti; to lahko komentiram. Moram reči, mi smo imeli eno leto delovno skupino. Delovna skupina v zadevi Teš je bila ustanovljena izključno zaradi zahteve Specializiranega državnega tožilstva, ker so na tožilstvu ugotovili, da vseh prijav ne bosta zmogla v tistem času rešiti dva kriminalista. In potem je bila ustanovljena delovna skupina, ki je operativno delovala približno leto dni.

Kriminalisti, ki so bili v njej, so korektno opravili svoje delo. Vendar moram poudariti, da je Blok 6 bil grajen v več sklopih. In kriminalisti, ki so prišli v delovno skupino – in poudarjam, so zelo korektno opravili svoje delo -, so reševali manjše prijave, manjše zadeve. Ko je bila delovna skupina ukinjena, sem ostal sam kot duh. Zakaj, odkrito povedano, sam sem se večkrat spraševal, tega jaz ne vem, ne morem ničesar trditi. Lahko pa rečem, da v desetih letih, kar preiskujem to zadevo, sem bil 70 odstotkov časa popolnoma sam; spet poudarjam, zakaj, ne vem.

Ne morem govoriti konkretno o čemerkoli, lahko pa povem, da sem nekje – jaz tega nisem štel, ampak nekje sem zasledil, da je na sodišču 150 tisoč strani dokumentacije. Moram reči, da sem jaz v desetih letih pregledal sigurno 200 tisoč elektronskih sporočil, dokumentov v angleščini, nemščini. Moram reči, da sem bil v tej zadevi, žal, žal sem bil preiskovalec, sem bil prevajalec, tajnica, fotokopirni stroj, skener pa tiskalnik. Jaz lahko govorim samo o tem, kar sem jaz čutil. V tistem času se nihče ni vprašal, kako se jaz počutim. Da sem jaz zaradi tega dal na kocko svoje zdravje, da sem jaz zaradi tega preživel nešteto dopustov, nešteto dni dopustov, vikendov in noči sam. Jaz lahko povem samo to. To so preverljiva dejstva. Da mi kriminalisti imamo, kadar pišemo dokumente, signaturke, svoje neke številke. To je vse preverljivo. In kar se tiče mene, jaz mislim, da je edino, kar je pri meni nenavadno, to, da sem bil tako dolgo sam.”

“Kazenska” skupina

Kot napisano, Nerata zdaj premeščajo v delovno skupino za zaostanke, ki je bila ustanovljena v času prejšnje vlade in v kateri so bili do menjave vlade nekateri iz današnjega vodstva, tudi Lindav in Antolović. V tistem času so jo imenovali skupina za moteče policiste oziroma kazenska skupina. Po menjavi vlade in imenovanju Lindava na čelo policije so se preselili nazaj na vodilne položaje, v Tacen pa je novi šef Lindav napotil štiri kriminaliste NPU – eden od njih je Nerat. 

Večer je poročal, da naj bi medtem na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) degradirali davčnega inšpektorja Andreja Palovšnika, ki se je uspešno ukvarjal s primerom Teš 6. Po poročanju časopisa je “poskrbel, da je Uroš Rotnik v državno blagajno vplačal 1,6 milijona evrov davka od premoženja, ki mu ga ni uspelo pojasniti”. Na Fursu teh navedb niso želeli komentirati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje