Zaradi milijardne goljufije vietnamsko tajkunko obsodili na smrt

Gospodarstvo 11. Apr 202413:08 3 komentarji
Čvong Mi Lan
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče v vietnamskem mestu Hošiminh je na smrt obsodilo tajkunko Čvong Mi Lan. Ta naj bi v enajstih letih s podkupninami, slamnatimi podjetji in nastavljanjem svojih ljudi na ključna mesta komercialne banke dobila za 41 milijard evrov nelegalnih posojil.

V Vietnamu so zaradi milijardne goljufije na smrt obsodili 67-letno tajkunko Čvong Mi Lan. Tožilstvo ji je očitalo, da je v enajstih letih iz ene največjih vietnamskih komercialnih bank – Saigon Commercial Bank – nelegalno počrpala za 41 milijard evrov posojil, poroča BBC. Obsojena se bo po pisanju Reutersa na odločitev sodišča pritožila.

Čvong Mi Lan je po pisanju portala britanskega javnega medija v času gospodarske reforme, ki jo je komunistična partija uvedla v osemdesetih letih, začela kupovati nepremičnine, v devetdesetih pa je v mestu Hošiminh že imela v lasti več hotelov in restavracij. Vsa zemljišča v državi, ki jo vodi komunistična partija, so sicer uradno v državni lasti, možnost njihovega nakupa pa je odvisna predvsem od odnosov z državnimi uradniki in korupcije.

Do leta 2011 je bila tajkunka že eden najbolj znanih obrazov poslovnega sveta v največjem vietnamskem mestu. Po pisanju BBC je istega leta dobila dovoljenje in združila tri manjše banke v finančnih težavah in ustanovila Saigon Commercial Bank. Tu pa so se začeli sumljivi posli. Čvong Mi Lan je imela skozi številna slamnata podjetja v lasti več kot 90 odstotkov banke, čeprav vietnamska zakonodaja dovoljuje največ 5-odstotno lastništvo.

Foto: PROFIMEDIA

Tajkunka je nato po trditvah tožilstva na ključna vodilna mesta nastavila svoje ljudi, ki so nato prižigali zelene luči za posojila slamnatim podjetjem pod nadzorom Čvong Mi Lan. Posojila tem podjetjem so po pisanju BBC predstavljala kar 93 odstotkov vseh posojil banki Saigon Commercial. Tožilci so na sojenju razkrivali zgodbe o visokih podkupninah, s katerimi je skušala osumljenka zakriti prevare. Tako so na sodišču obsodili tudi inšpektorja centralne banke, ki naj bi od Mi Lan za molk prejel 4,7 milijona evrov.

Tožilci so med sojenjem razkrivali tudi skoraj neverjetne zgodbe o kriminalnem življenju obsojene, ki so jo aretirali leta 2022. Tako naj bi njen voznik po naročilu v treh letih dvignil za 3,7 milijarde evrov gotovine in jo skril v klet Čvong Mi Lan. Kot piše BBC, bi tolikšna količina gotovine, čeprav bi jo dvignili v najvišjih vietnamskih bankovcih, tehtala dve toni.

Čvong Mi Lan so aretirali oktobra lani v okviru obsežne operacije proti korupciji, v katero so v zadnjem času vpleteni številni uradniki in člani vietnamske poslovne elite. Poleg nje zaradi podkupovanja, zlorabe pooblastil in goljufij sodijo še 85 ljudem, med njimi 13 grozi smrtna kazen. V pettedenskem sojenju je sodelovalo deset državnih tožilcev, okoli 200 odvetnikov, na zaslišanje pa so pozvali 2.700 ljudi. Dokazno gradivo je po navedbah BBC v 104 škatlah, ki skupno tehtajo šest ton, piše STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje