Zaradi podražitev elektrike v Delamarisu prestavili kolektivni dopust

Delamaris
Borut Živulović/BOBO

Zaradi znatne podražitve električne energije so v Delamarisu sprejeli odločitev, da kolektivni dopust namesto decembra izvedejo januarja. V skupini Pivka – Delamaris napovedujejo tudi višanje cen izdelkov.

V Delamarisu so zaradi podražitve električne energije kolektivni dopust zaposlenih, ki so ga običajno izvedli v decembru, premaknili na prvi teden januarja, je za STA pojasnil predsednik skupine Pivka – Delamaris Janez Rebec. Zaposleni so na dopustu od silvestrovega do vključno petka, s proizvodnjo bodo ponovno začeli v ponedeljek.

Vzrok za odločitev o prestavitvi kolektivnega dopusta je po Rebčevih besedah “drastična podražitev električne energije iz 70 evrov za megavatno uro na 400 evrov v decembru, ki je vse zelo presenetila”. Kot je dodal Rebec, se je cena megavatne ure nato znižala in je zdaj za dvainpolkrat večja kot v začetku.

Zaradi podražitve elektrike višje cene?

O ustavitvi proizvodnje v Delamarisu je danes poročal časopis Delo. Ta prav tako navaja Rebca v oceni, da je v podobnem položaju večina živilskih podjetij in da bodo prisiljeni v dvig cen, da bodo lahko preživeli. Rebec pričakuje, da bi višje cene v Delamarisu oziroma Pivki morali uveljaviti do 1. marca za vse svoje izdelke. V Pivki sicer iščejo dolgoročno alternativo tudi v samopreskrbi s sončnimi elektrarnami, še navaja Delo.

Delamaris
Borut Živulović/BOBO

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je konec lanskega leta opozorila na nevzdržne razmere v gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije. Kot so v zbornici navedli takrat, cene elektrike za dobavo v letu 2022 dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz leta 2021, zato vse več podjetij razmišlja o začasni zaustavitvi proizvodnje.

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi pozvala k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a zaenkrat brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo.