Zaradi pomanjkanja polprevodnikov bo Audi skrajšal delovni čas

Gospodarstvo 19. Avg 202118:45 0 komentarjev
pomanjkanje polprevodnikov, pomanjkanje čipov, audi
PROFIMEDIA

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi bo podaljšal poletne počitnice za okoli 10.000 zaposlenih v tovarnah v Inglostadtu in Neckarsulmu. Razlog za to je pomanjkanje polprevodnikov. Zaposleni bodo delali po skrajšanem delovnem času, posledično pa bo izdelani nekaj tisoč manj avtomobilov od načrtovanih.

V glavni tovarni v Inglostadtu bodo vsi tekoči trakovi mirovali do 30. avgusta. Za več dni bo zaustavljen tudi večji del proizvodnje v tovarni v Neckarsulmu, kjer je zaposlenih 4000 ljudi. V obeh primerih je razlog za ustavitev proizvodnje pomanjkanje polprevodnikov, ki že dlje časa pesti avtomobilsko industrijo.

Audi je delo po skrajšanem delovnem času napovedal tudi za september. Gre za previdnostni ukrep, hkrati pa načrtujejo dodatne izmene ob več koncih tedna. Družba ima polne knjige naročil, a v prvi polovici leta zaradi pomanjkanja sestavnih delov ni mogla izdelati približno 50.000 avtomobilov.

Ko bodo komponente dostavljene, bo Audi poskušal nadoknaditi izgubljeno proizvodnjo. “Načrtovati moramo iz tedna v teden. V preteklosti smo morali celo odpovedati načrtovane dodatne izmene,” je pojasnil tiskovni predstavnik.

Finančni direktor Jürgen Rittersberger je julija opozoril, da bi lahko avgusta in septembra zaradi pomanjkanja polprevodnikov prišlo do nadaljnjih prekinitev proizvodnje in dela po skrajšanem urniku. Kjer je mogoče, bi se čipi vgrajevali v vozila z največjim prispevkom k dobičku in najnižjimi izpusti ogljikovega dioksida, še navaja nemška tiskovna agencija.

Zaradi globalnega pomanjkanja čipov je napoved prodaje že oklestil tudi nemški avtomobilski proizvajalec Daimler. V novomeškem Revozu pa so morali zaradi pomanjkanja elektronskih delov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, proizvodnjo minuli mesec zaustaviti za tri tedne.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!