Kdo dela za koga v sagi o iskanju uprave Gen-I?

Gospodarstvo 26. Jan 202214:52 > 18:50 1 komentar

Novembra lani je upravi Roberta Goloba potekel mandat. Zakaj sodnica Pavlina Čepin v dveh mesecih in pol ni postavila začasne uprave? In v čigavo korist pravzaprav dela Gen energija Martina Novšaka, ki na eni strani zastopa interese lastnika, torej države, po drugi pa je danes z dodatnimi dokumenti, ki jih je vložila v spis, zavlekla postopek sodnega imenovanja, kar lahko koristi Golobovemu krogu? Ne želimo zavlačevati, pravi Novšak.

Gen energija je na današnjem naroku v postopku sodnega imenovanja uprave Gen-I sodišču predlagala, da za vodilne v trgovcu z električno energijo začasno postavi Martina Novšaka (sicer trenutnega generalnega direktorja Gen energije), Jureta Sokliča, Igorja Kržana, Primoža Stropnika.

Druga družbenica Gen-EL in sam Gen-I pa po tem, ko je Robert Golob umaknil soglasje za novo imenovanje na čelo Gen-I, predlagata preoblikovanje uprave v enočlansko ter imenovanje dosedanjega finančnega direktorja Gen-I Igorja Koprivnikarja, tesnega Golobovega sodelavca. Ta je bil danes tudi na sodišču.

Sodnica okrožnega sodišča v Krškem Pavlina Čepin, ki je tudi današnji drugi narok v tej zadevi zaprla za javnost, ni odločila.

Izjava zagovornika Gen energije Aleša Avbrehta o njihovem predlogu:

Gordijski vozel

Čeprav ima Gen-I dve lastnici, Gen energijo in Gen-EL, je Gen energija tudi 50-odstotna lastnica Gen-EL, kar v resnici pomeni, da ima v lasti 75 odstotkov Gen-I. Drugih 50 odstotkov Gen-EL pa ima v lasti sam Gen-I. Realno gledano je torej Gen-I povsem državno podjetje v lasti Gen energije.

Glede na lastniško strukturo bi bilo logično, da vodstvo podjetja postavi večinski lastnik Gen energija. Njen generalni direktor Martin Novšak je že pred meseci na nadzornem svetu pod vodstvom šefa Telekoma Cvetka Sršena dobil navodilo, da za predsednika uprave predlaga sebe, za člana pa manj znanega podjetnika Jureta Sokliča (s, kot smo pisali, vprašljivimi referencami).

A statutarne spremembe v času vlade Mira Cerarja, ko je SDH vodila Lidija Glavina (ta je danes zaposlena v Gen-I), so nekdanji vodilni ekipi z Golobom na čelu omogočile, da si je postavila obrambni zid. Gen energija in Gen-EL morata soglašati glede imen uprave, večino v nadzornem svetu Gen-EL pa ima Golobov krog: poleg Novšaka v nadzornem svetu namreč sedijo razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič ter dva zaposlena iz Gen-I. Gen-EL je tako včeraj že tretjič preprečila imenovanje uprave Gen-I na skupščini.

Mediacija brez napredka

Gordijski vozel bi že novembra, ko je Golobovi ekipi potekel mandat, moralo presekati okrožno sodišče v Krškem, kamor sta družbenici dali predlog za sodno imenovanje.

A za zdaj odločitve ni. Kot kažejo današnje izjave zastopnikov podjetij, se je razdor med lastnicama Gen-I s skupščin preselil na sodišče, ki pa je očitno želelo odigrati vlogo mediatorja in doseči rešitev, ki bi bila zadovoljiva za obe strani. A te dva meseca kasneje ni na vidiku.

Na to kaže današnja izjava zastopnika Gen-I Stojana Zdolška, ki je ocenil, da “se sodišče vedno bolj zaveda, da ne more igrati nekega mirovnega posrednika”.  Kakorkoli bi delalo kompromise, pa bi pokleknilo pod političnimi pritiski, je dejal odvetnik in še, da se sodišče mora odločiti.

Gen-I
Srdjan Živulovič/BOBO

Novi dokumenti, nov odlog

Danes odločitve ni bilo, ker je zastopnik Gen energije Aleš Avbreht v spis vložil nove dokumente, ki naj bi dokazovali, da je četverica njihovih kandidatov kompetentna.

A iz Zdolškovih besed je razumeti, da jih nasprotna stran ne prepriča. “Problem, kot ga vidimo, je, da imamo dva koncepta. Naš je korporativni, zavzemamo se za interese Gen-I, na drugi strani pa je koncept, podprt s političnimi interesi. Koncept političnega predatorstva,” je predlog Gen energije komentiral odvetnik, ki je bil danes na sodišču del štiričlanske odvetniške falange za obrambo interesov Gen-I in Gen-EL.

Sodnica je Gen-I in Gen-EL dala osem dni časa, da preučita nove dokumente, po 3. februarju pa naj bi vendarle odločila. Za to ima 30 dni časa.

Ali in kdo zavlačuje?

Zastopnik Gen energije Avbreht je po besedah Zdolška na samem naroku predlog Gen-I za imenovanje Koprivnikarja označil za poskus zavlačevanja do volitev, da bodo zadržali položaje.

Kot rečeno, pa se bo postopek za nadaljnjih osem dni zavlekel prav zaradi poteze zastopnika Gen energije, ki je po dveh mesecih od začetka postopka vložil nove dokumente, s katerimi se želi nasprotna stran zdaj seznaniti.

Ali Novšakova Gen energija z dejanji, ki podaljšujejo postopek, na nek način pomaga Golobovemu krogu, s katerim je bil Novšak do zdaj oziroma je verjetno še vedno v dobrih odnosih? “Ne zavlačujemo,” nam je v telefonskem pogovoru dejal Novšak, ki ga danes sicer ni bilo na sodišču.

Izjava zagovornika Avbrehta o tem, zakaj po dveh mesecih vlagajo nove dokumente:

Postavitev Novšaka šele prvi korak

Če bo sodišče sledilo predlogu Gen energije, bo Novšaka imenovalo v začasno upravo Gen-I. Na vprašanje, ali mu to delovno mesto, ki mu ga je – kot se zdi navzven – nadzorni svet nekako vsilil, nam je Novšak danes dejal: “Jaz sem že sedel v upravi Gen-I, skupno 10 let, in želim pomagati.”

Na dodatno vprašanje, ali bi ga potem v Gen energiji razrešili ali bi vodil dve podjetji, pa, da se o tem z nadzorniki še niso pogovarjali.

Tu pa dodajmo, da tudi postavitev začasne uprave v Gen-I ne bi pomenila konca negotovosti: družbenici morata namreč še vedno najti soglasje za postavitev uprave s polnim mandatom. Verjetno bi postavitvi začasne uprave sledila menjava Ribiča in dveh zastopnikov Gen-I v nadzornem svetu Gen-EL, nato tudi direktorice Gen-EL Martine Pohar (sicer zaposlene v Elektru Ljubljana).

S tem pa bi si Gen energija dokončna odprla pot za postavitev uprave po izbiri lastnikov. SDH je že pred časom napovedal tudi spremembe lastniških razmerij v Gen-I, a vladajočim se čas izteka, saj so aprila volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje