Golob po skupščini Gen-I: Spet so prišli s politično vsiljenimi kandidati

Gospodarstvo 25. Jan. 202206:23 > 16:592 komentarja
Delite:
Gen I, Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Gen energija in Gen-EL, lastnika Gen-I, tudi v tretje nista našla soglasja za imenovanje nove uprave Gen-I. Krog nekdanjega predsednika uprave Roberta Goloba je prek nadzorniške večine v Gen-EL ponovno blokiral predlog državnih lastnikov, kljub temu da Golob na položaj v upravi Gen-I ne računa več, saj se podaja v politiko. V N1 STUDIO je dejal, da je 'vladna' stran na skupščino spet prišla s "politično vsiljenimi kandidati, ki se jim ne da pripraviti niti programa razvoja". Posledično se nadaljuje sodno imenovanje uprave, jutri bo narok na sodišču v Krškem, ki pa bo znova zaprt za javnost.

Poteza Roberta Goloba, ki je umaknil svojo kandidaturo za predsednika uprave Gen-I, ni bistveno spremenila razmerij moči med lastnicama Gen-I.

Čeprav je Gen-I v osnovi državno podjetje, zaradi specifične statutarne ureditve družbenico Gen-EL obvladuje Golobov krog (v njegov krog sodijo trije od štirih nadzornikov). Državni nadzorniki Gen energije pod vodstvom SDS-ovega Cvetka Sršena so že novembra predlagali, da bi vodenje Gen-I začasno prevzel Martin Novšak (sicer generalni direktor Gen energije), a je Gen-EL predlog vedno znova blokirala. Do zdaj je veljalo, da na čelu Gen-I vidijo le Goloba, ki pa se je včeraj tej funkciji odpovedal. A tudi danes na skupščini ni bilo soglasja.

V mesecu dni nova skupščina

Golob je v N1 STUDIO dejal, da so predstavniki Gen energije danes na skupščino “spet prišli s politično vsiljenimi kandidati, ki se jim ne da pripraviti niti programa razvoja”. Imen ni razkril, najverjetneje pa je vladna stran (predstavniki Gen energije) vztrajala, da se za novega predsednika uprave imenuje Novšak, za člana uprave pa manj znani podjetnik Jure Soklič.

Družbenici tako dlje od razprave nista prišli. Iz Gen-I so prek piarja sporočili, da o kandidatih za upravo “zaradi odsotnosti predhodne uskladitve družbenikov” sploh niso odločali.

Nova skupščina bo sklicana najpozneje v 30 dneh. Pričakovati je, da bodo v kratkem lastniki menjali Andreja Ribiča, nekdanjega predsednika uprave Elektra Ljubljane, ki je še vedno nadzornik Gen-EL.

“Raje vidijo, da podjetje propade, kot da pride nekdo, ki ni njihov”

Predstavnikom vlade, ki svoje interese v Gen-I uveljavljajo prek nadzornega sveta Gen energije pod vodstvom SDS-ovega Cvetka Sršena, je Golob v pogovoru za N1 očital, da “raje vidijo, da podjetje propade, kot da pride nekdo, ki ni njihov”.

Podobno je govoril že včeraj: “Moje osebno mnenje je, da si nihče v Gen-I ne želi politično nastavljene uprave. O tem sem prepričan. Lahko si želim, da bodo jutri na skupščini kandidati imeli ime in priimek, vizijo razvoja podjetja, za katero bodo stali in ki bo v korist podjetja. In ne bo v korist nekoga tretjega. Ali pa celo kakšne čudne koristi. Če se bo to zgodilo, je jutri vse mogoče.”

Plan B: sodno imenovanje

Po tretji neuspešni skupščini se nadaljuje postopek sodnega imenovanja začasne uprave (za čas dokler družbenici ne dosežeta soglasja). Za jutri je sklican narok na sodišču v Krškem. Da bi sodnica Pavlina Čepin tudi že odločila, je malo verjetno, po navadi sodišče odločitev udeležencem sporoči pisno.

Ob tem povejmo, da javno ni znano, katere informacije še išče sodnica. Prvi narok na sodišču na začetku tega meseca je bil zaprt za javnost, udeleženci pa po naroku zelo skrivnostni. Tudi jutrišnji narok bo, kot nam je danes sporočilo sodišče, zaprt za javnost.

PREBERITE ŠE:

Komentari

Vaš komentar