Združitev SKB in NKBM: Trajala bo leto in pol, mreža bankomatov bo na voljo prej

Gospodarstvo 06. Feb 202315:385 komentarjev
OTP zaključil prevzem NKBM.
Žiga Živulovič jr./BOBO

Skupina OTP je tudi uradno zaključila prevzem Nove KBM, ki ima od danes naprej novega lastnika. Madžari so bili že lastniki SKB banke, postopek integracije obeh bank pa bo predvidoma trajal leto in pol. Ob združitvi so iz skupine OTP sporočili, da bodo stranke NKBM in SKB lahko kmalu uporabljale skupno mrežo okoli 450 bankomatov obeh bank v Sloveniji, brez nadomestil za dvig gotovine z debetno kartico. Združena bančna skupina zdaj s približno 30-odstotnim tržnim deležem predvidoma postaja vodilna na področju bančnih posojil in depozitov.

“Nakup Nove KBM je za Skupino OTP najbolj pomemben prevzem doslej in Slovenija je peto tržišče, kjer smo postali tržni vodje. Prizadevamo si, da bo imela združitev SKB banke in Nove KBM pozitivne učinke; po eni strani za stranke na področju poslovanja s prebivalstvom, za mala in srednje velika podjetja ter za velika podjetja, po drugi strani pa za zaposlene obeh bank, ki bodo izkusili prednosti optimalne velikosti nove, združene banke,” je združitev pospremil Sándor Csányi, predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke.

Csányi je izpostavil tudi barvo logotipa Nove KBM, ki bo deležna prve razlike, ki jo bodo stranke zaznale ob obisku poslovalnic in spletnih bančnih poti. “Ta bo postopoma prehajala v zeleno, kar je skladno z našo celostno grafično podobo Skupine OTP,” dodaja prvi mož madžarske skupine.

Skupina OTP je tako uradno sporočila, da so postali nov lastnik Nove KBM, po tem, ko so po pridobitvi vseh zahtevanih soglasij regulatornih organov uspešno zaključili prevzem omenjene banke. Kot so zapisali, je bil le-ta najbolj kompleksen in največji prevzemni postopek v zgodovini skupine, ki s tem še utrjuje tržni položaj v Srednji in Vzhodni Evropi.

Medtem ko kupnina javno ni znana, slovenski mediji poročajo, da naj bi ta znašala milijardo evrov.

Banka OTP je bila na slovenskem trgu doslej že prisotna prek SKB banke, ki se je skupini OTP pridružila leta 2019. “Rezultat povezovanja Nove KBM in SKB banke, ki se zdaj začenja ob močni podpori Skupine OTP, bo oblikovanje vodilne finančne institucije, ki bo svojim strankam in zaposlenim zagotavljala inovativne rešitve in navdihujoče priložnosti,” napovedujejo.

Ob tem so zagotovili še, da bosta banki med integracijo nadaljevali z enako visoko ravnjo storitev, nespremenjen za zdaj ostaja tudi produktni portfelj. Sprememba lastništva Nove KBM tako za stranke naj ne bi prinesla pomembnejših sprememb, dodajajo.

Menjava lastnikov NKBM

Skupina OTP je kupila celotno skupino Nove KBM, ki danes obsega banko in družbo Aleja finance. Dosedanji večinski lastnik NKBM je bil ameriški sklad Apollo, ki je imel v lasti 80 odstotkov banke, dvajsetodstotni lastnik je bila še Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Spomnimo tudi, da je Slovenski državni holding sredi leta 2016 prodal Novo KBM za 250 milijonov evrov, v sklopu njene privatizacije. Država je namreč med leti 2013 in 2014 nacionalizirala Novo KBM in Abanko, ki sta se v času finančne krize znašli v velikih težavah. Ob nacionalizaciji se je Slovenija Evropski komisiji zavezala, da bo banki privatizirala v zameno za odobritev državne pomoči.

Po prevzemu NKBM so ameriški lastniki leta 2019 za 444 milijonov evrov kupili še Abanko ter izvedli združitev. Za nakup Abanke se je takrat zanimal tudi OTP, ki je istega leta kupil SKB banko. Madžari so zdaj vendarle izpolnili svoje želje in pod svoje okrilje dobili tudi skupino NKBM.

Partner pri skladu Apollo Michele Raba je po šestih letih lastništva izrazil ponos nad dosežki, ki so jih uresničili v sodelovanju z ekipo Nove KBM. “Iskreno se zahvaljujem izjemnemu vodstvu in zaposlenim Nove KBM za predano delo in podporo. Nova KBM je v času našega lastništva doživela izjemno preobrazbo in uresničila oziroma celo presegla vse strateške cilje ter uspešno pripojila in integrirala štiri banke, vključno z Abanko,” je dejal Raba.

OTP se je odrekla lizingu

Nova KBM pa je bila pred prevzemom skupine OTP tudi lastnica družbe Summit Leasing Slovenija. Isti dan, ko se je zaključila transakcija, se je celoten delež omenjene družbe prodal in ostaja v lasti skladov Apollo in EBRD. Slednja bosta omenjeno družbo predvidoma prodala prek javnega razpisa, potencialni kupec pa naj bi bil NLB.

Razlog, zakaj ni prišlo tudi do končnega prevzema družbe Summit Leasing Slovenija, naj bi tičal v tržnih deležih.

Kot smo izvedeli med dolgotrajnim čakanjem na soglasje agencije za varstvo konkurence – pogodba o prodaji Nove KBM je bila podpisana že maja 2021, soglasje varuha pa so izdali šele letos – je bila ravno dejavnost lizinga eno od področij, ki je upočasnjevalo proces podelitve soglasja. Lizing imata v svojem portfelju dejavnosti tako SKB banka kot NKBM, zaradi tega pa je po naših podatkih bila težava prevelika koncentracija na trgu, ki bi nastala ob združitvi.

Zdaj lahko spremljamo, da se je skupina NKBM odrekla delu lizinga, vseeno pa OTP poudarja, da bodo s prevzemom okrepili položaj na slovenskem bančnem trgu: “Z zaključkom prevzema bo bančna skupina prevzela vodilno vlogo s približno 30-odstotnim tržnim deležem ter postala tržni vodja na področju bančnih posojil in depozitov.”

OTP je zaključil prevzem NKBM.
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vodstvo obeh bank pozdravilo združitev

“Veselo” združitev medtem pričakuje predsednik uprave Nove KBM John Denhof, ki pravi, da sprememba lastništva za NKBM pomeni zaključek izjemne preobrazbe, ki jo je banka doživela v lastništvu skladov Apollo in EBRD. “Z veseljem se podajamo na pot, ki je pred nami, in pozdravljamo prednosti, ki jih bomo deležni iz naslova bogatih izkušenj OTP na področju bančništva in združitev, s čimer bodo možnosti za dosego našega cilja postati najboljša banka v Sloveniji še večje kot prej. Skupaj s SKB banko si bomo prizadevali, da bo postopek integracije potekal karseda gladko, našim strankam pa zagotavljamo, da bodo pravočasno obveščene o vseh ključnih mejnikih povezovanja naših dveh bank,” napoveduje.

Združitev NKBM in SKB je pozdravila tudi Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke. “V obdobju, odkar je SKB banka članica skupine OTP, je naša matična družba že dokazala svojo strateško vlogo in razvojno usmeritev. Integracija SKB banke v Skupino OTP je bila uspešna in z veseljem bomo svoje znanje in izkušnje delili z našimi bodočimi sodelavci,” napoveduje vodja SKB banke.

Stojčevska obenem meni, da jim bodo pomagale tudi izkušnje, ki sta jih dobili OTP in Nova KBM pri preteklih prevzemih. Prepričana je, da bodo skupaj gradili novo, združeno banko, ki bo vodilna v Sloveniji. “SKB banka bo v obdobju integracije ostala močan in zanesljiv finančni partner, ki je usmerjen na potrebe strank. Kot delodajalec bo banka zaposlenim še naprej omogočala, da dodatno razvijajo potencial, hkrati pa bomo spodbujali ekipni duh. Prizadevali si bomo združiti najboljše obeh bank in tako ustvariti zgodbo o uspehu,” je še dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar