Zelenski med obiskom von der Leyen kritičen do držav, ki blokirajo uvoz žita

Gospodarstvo 09. Maj 202314:22 8 komentarjev
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kritičen do vzhodnoevropskih držav zaradi blokade uvoza ukrajinskega žita. "Kakršnekoli omejitve našega izvoza so povsem nesprejemljive," je med obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen poudaril Zelenski. Predsednica po drugi strani pravi, da je trenutna prednostna naloga, "da tranzit žita iz Ukrajine proti Evropski uniji teče gladko in s čim nižjimi stroški".

Ukrepi vzhodnih članic EU v zvezi z ukrajinskim žitom so nesprejemljivi, je danes v Kijevu povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje glede tega.

Predstavila pa mu je tudi predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji.

Zelenski je na skupni novinarski konferenci s predsednico komisije von der Leyen izrazil razočaranje nad “protekcionističnimi ukrepi”, ki so jih v zvezi z žitom iz Ukrajine uvedle njene sosede. “Kakršnekoli omejitve našega izvoza so povsem nesprejemljive,” je še poudaril.

Pričakuje, da se bo EU pri iskanju rešitev posvetovala s Kijevom in da bodo ukrepi držav članic kmalu odpravljeni.

Von der Leyen je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje vseh deležnikov. S tem želi EU zagotoviti, da bodo solidarnostni pasovi, ki so namenjeni olajšanju trgovine z Ukrajino, znova v celoti delovali, je povedala.

“Trenutno je glavna prednostna naloga, da tranzit žita iz Ukrajine proti Evropski uniji teče gladko in s čim nižjimi stroški,” je poudarila.

Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija in Romunija so se v zadnjih mesecih zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Zato so večinoma prepovedale njegov uvoz. Evropska komisija je v začetku meseca že omejila uvoz štirih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine v teh pet članic, ki naj bi v zameno odpravile enostranske ukrepe.

Predsednica von der Leyen je danes Zelenskemu predstavila tudi predlog enajstega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja sankcijam, je povedala.

Nov paket predvideva zaostritev trenutnih orodij, s čimer želi EU zagotoviti, da izdelki, ki gredo v tretje države prek Rusije, ne bodo več končali v rokah Kremlja. Novo orodje pa bi EU omogočalo uvedbo prepovedi izvoza blaga, če bi ugotovili, da blago, ki ga EU izvozi v tretje države, konča v Rusiji.

Zelenski je ob tem EU pozval, naj v okviru enajstega svežnja uvede sankcije tudi za ruski jedrski sektor.

Von der Leyen je glede tega dejala zgolj, da skupaj s članicami delajo za to, da bi bile bolj neodvisne na področju jedrske energije. “To je težka naloga, a nekatere članice napredujejo. Lahko vam zagotovim, da bomo še naprej pritiskali na članice,” je povedala.

Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski Ursula von der leyen, Volodimir Zelenski
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajinski predsednik se je predsednici komisije zahvalil za odločitev Evropske unije, da bo v enem letu Ukrajini dobavila milijon topniških izstrelkov, obenem pa EU pozval k hitrejšim dobavam.

Na današnjih pogovorih sta govorila tudi o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, pri čemer je Zelenski pozval k začetku pristopnih pogajanj. Izrazil je upanje, da bo junijsko vmesno poročilo o napredku pozitivno.

Von der Leyen je pojasnila, da bo komisija državam članicam junija ustno poročala o napredku, ključno pa bo oktobrsko širitveno poročilo, na podlagi katerega se bodo članice tudi odločile o morebitnem začetku pogajanj.

“Ukrajina neutrudno in intenzivno dela glede sedmih korakov, in to kljub težavnosti izvajanja reform sredi vojne. Zato izrekam globoko spoštovanje za to izjemno delo. Veste, da lahko računate na našo podporo in strokovno pomoč,” je povedala.

Ukrajini je ob dnevu Evrope, s katerim se EU spominja začetkov evropskega povezovanja pred več kot 70 leti, izrazila solidarnost v njenem boju z rusko agresijo.

“9. maj je dan za praznovanje miru in enotnosti v Evropi, za spominjanje na lekcije naše zgodovine in za zavezo za boljšo prihodnost za prihodnje generacije,” je povedala.

Zelenski pa se je zavzel za to, da bi prihodnje generacije Evropejcev lahko v miru praznovale dan Evrope. Zato se je treba skupaj boriti proti ruski agresiji, in sicer z ukrepanjem, ki je sorazmerno z grožnjo, je poudaril.

Evropski parlament podprl podaljšanje odprave carin za ukrajinsko žito

Evropski poslanci so danes s 537 glasovi za, 42 proti in 38 vzdržanimi podprli predlog za enoletno obnovitev uredbe, v skladu s katero je unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. Carine so odpravila tudi za druge kmetijske proizvode, za katere veljajo tarifne kvote, ter sadje in zelenjavo, za katero velja sistem vhodnih cen.

Da bo začelo podaljšanje veljati, ga bo moral uradno potrditi še Svet EU, v katerem sodelujejo države članice. Te so sicer podaljšanje podprle že konec aprila.

EU je v začetku junija lani carine odpravila za eno leto. Obenem je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji.

A ker obstoječa infrastruktura vseh količin žita ne uspe obdelati, prihaja do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. To največ težav povzroča na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, Romuniji in Bolgariji, ki so nedavno večinoma prepovedale uvoz ukrajinskega žita.

Bruselj je v začetku maja že omejil uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v teh pet članic, ki naj bi v zameno odpravile enostranske ukrepe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.