Znani vlagatelj presenetil: ogromno denarja stavil na zlom Wall Streeta

Gospodarstvo 17. Avg 202311:40 2 komentarja
Michael Burry pričakuje zlom Wall Streeta
PROFIMEDIA

Michael Burry – eden redkih investitorjev, ki so leta 2007 napovedali pok nepremičninskega balona v ZDA, je v tem tednu stavil 1,6 milijarde dolarjev (1,47 milijarde evrov) na zlom Wall Streeta. Burryja je v filmu The Big Short upodobil Christian Bale.

Ameriški investitor Michael Burry pričakuje zlom Wall Streeta. Po podatkih ameriške komisije za vrednostne papirje in borzno menjavo je namreč stavil več kot 1,6 milijarde dolarjev (1,47 milijarde evrov) proti indeksoma S&P 500 in Nasdaq 100.

Burryjev sklad Scion Asset Management je v ponedeljek kupil za 866 milijonov dolarjev (796 milijonov evrov) tako imenovanih put opcij za sklad, ki sledi indeksu S&P 500. Gre za nakup prodajne pravice sredstev po vnaprej določeni ceni, enak izvedeni finančni instrument pa je Burryjev sklad kupil tudi za sklad, ki sledi indeksu Nasdaq 100 – pri tem je kupil 739 milijonov dolarjev (679 milijonov evrov) put opcij.

Eden od najbolj znanih ameriških vlagateljev je tako stavil na padec trga, pri tem pa uporabil več kot 90 odstotkov celotnega portfelja.

Michael Burry je stavil na padec Wall Streeta
Mike Segar/REUTERS

Kljub več kot milijardni stavi proti ameriškemu trgu je vredno omeniti, da se je Michael Burry letos že zmotil. Januarja je denimo 1,4 milijona sledilcem po Twitterju sporočil le kratko besedo “prodaj”, že konec marca pa je sporočilo obžaloval. “Zmotil sem se, ko sem rekel prodaj,” je zapisal.

Tako S&P 500 kot Nasdaq 100 sta letos že ogromno pridobila. Prvi je zrasel za 16, drugi kar za 38 odstotkov.

Burry se umika tudi iz nekaterih regionalnih bank. Prodal je že 150.000 delnic banke First Republic, prav tako deleže v Huntington Bank PacWest in Western Alliance. Ob tem ni znano, ali se je prodaja odvila pred ali po tem, ko je First Republic Bank maja prevzel JPMorgan Chase, piše CNN.

Spremembe se dogajajo tudi pri kitajskih delnicah, kjer je v drugem letošnjem četrtletju prodal svoje deleže pri JD.com in Alibabi.

Kar 56-odstotni letni donos

Tisti, ki spremljajo Michaela Burryja, so bolj kot na dobre osredotočeni na njegove slabe napovedi. Pa vendar to ne pomeni, da nima za sabo tudi uspešnih optimističnih naložb – ravno obratno.

Investicije, ki jih je Scion Asset Management opravil v zadnjih treh letih (od maja 2020 do maja letos), so letno ustvarile 56-odstotni donos, poroča CNN. Za primerjavo, letni donos indeksa S&P 500 je v istem obdobju znašal 12 odstotkov.

Letos je zaupanje izkazal industriji turizma in zdravstva – v drugem četrtletju je na primer kupil delnice skupine Expedia, MGM Resorts, CVS in Cigna. Obenem je Burry kupil tudi delnice podjetja Warner Bros, Discovery in spletnega trgovca oblačil z druge roke The RealReal.

Michael Burry je javnosti postal znan po tem, ko je leta 2007 napovedal pok nepremičninskega balona v ZDA. Takrat je zase ustvaril 100 milijonov dobička, še 700 milijonov pa za njegove investitorje. Svoj sklad Scion Capital je zaprl leta 2008, nato pa leta 2011 ustanovil zasebno investicijsko družbo Scion Asset Management.

Svetovno slavo je požel leta 2015, ko ga je v filmu Velika poteza, ki je bil nominiran in nagrajen z oskarjem, upodobil Christian Bale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje