70-odstotna precepljenost do poletja: Hrvaški naj bi uspelo, Sloveniji ne

Koronavirus 05. Jan 202211:17 > 11:51 1 komentar
precepljenost
Our World In Data

Sloveniji do poletja ne bo uspelo, da bi dosegla cilj Svetovne zdravstvene organizacije in cepila 70 odstotkov prebivalcev, bo pa to uspelo sosednji Hrvaški, kaže analiza strani Our World in data. Višjo precepljenost od Slovenije imata že zdaj Italija in Avstrija.

Do danes so po svetu uporabili že več kot devet milijard odmerkov cepiva proti covidu-19. Čeprav bogate države kopičijo zaloge cepiv, v nekaterih revnejših državah, predvsem v Afriki, vsi še vedno nimajo dostopa do cepiva.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so oktobra lani postavili cilj, po katerem bi morale vse države do sredine letošnjega leta doseči 70-odstotno precepljenost. Na spletni strani priznane znanstvene baze podatkov Our World in data, kjer med drugim spremljajo epidemijo covida-19 po svetu, so pripravili zemljevid, na katerem spremljajo, ali bodo države ta cilj dosegle ali ne.

Na zemljevidu Evrope so s temnomodro obarvane države, ki so ta cilj že dosegle. Med njimi najdemo Portugalsko, Španijo, Francijo, Italijo, Nemčijo, Avstrijo in nekatere druge. S svetlomodro barvo so obarvane države, ki tega cilja še niso dosegle, a trendi kažejo, da jim bo to uspelo: med njimi najdemo Hrvaško, Švico, Češko in Združeno kraljestvo.

Slovenija v skupini najslabših

Najslabše so države, ki so na zemljevidu obarvane rdeče, saj 70-odstotne precepljenosti ne bodo dosegle. Poleg Slovenije so rdeče obarvane še Madžarska, Poljska, Romunija, Ukrajina, Bolgarija, Srbija, Slovaška in nekatere druge.

Cepljenje s Pfizerjem
Gaelen Morse/REUTERS

Minister za zdravje Janez Poklukar je še avgusta lani dejal, da pričakuje, da bomo pri nas 70-odstotno precepljenost dosegli do meseca oktobra, a se to ni uresničilo. Zadnjih nekaj mesecev se namreč za prvi odmerek odloči le malo ljudi.

Med sosednjimi državami je za zdaj slabša le Hrvaška

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da je v EU polno cepljenih 68,2 odstotka ljudi, v Sloveniji pa le 56,3. V Italiji je polno cepljenih 74,3 odstotka ljudi, v Avstriji 70,1 odstotka, na Madžarskem pa 60,7. Od sosednjih držav je trenutno slabše precepljena le še Hrvaška, kjer je polno cepljenih 51,7 odstotka prebivalcev. Glede na podatke strani Our World in data pa trend kaže, da nas bi lahko Hrvaška že kmalu prehitela.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Sloveniji do zdaj z vsaj enim odmerkom cepljenih 1.251.227 ljudi, polno cepljenih pa 1.191.874. Zaradi širjenja bolj nalezljive različice omikron pa je pomemben zlasti poživitveni odmerek cepiva, ki ga je do zdaj v Sloveniji prejel 476.701 človek oziroma 22,6 odstotka prebivalcev.

Zemljevid strani Our World in data kaže, da je precepljenost najslabša v afriških državah, zlasti v osrednjem delu celine. Nekoliko boljšo precepljenost imajo med drugim Maroko, Tunizija, Ruanda in Bocvana.

precepljenost svet
Our World In Data

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje