V Angliji tudi okuženim s koronavirusom ne bo treba v samoizolacijo

Koronavirus 21. Feb 202219:36
Boris Johnson in covid
Profimedia

V Angliji okuženim s koronavirusom od zdaj ne bo treba več v samoizolacijo. Konec tega vladnega ukrepa je del načrta za "življenje s covidom", ki ga je danes v britanskem parlamentu predstavil ministrski predsednik Boris Johnson.

Vlada stavi na to, da se bodo okuženi obnašali odgovorno in podobno kot tisti, ki imajo prehlad, je dejal britanski premier Boris Johnson. Dodal je, da je to mogoče zaradi uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 in ker so na Otoku že prestali vrh okužb s koronavirusom zaradi različice omikron. V Angliji s 117 milijoni prebivalcev je po podatkih spletne strani ourworldindata.org cepljenih 73,3 odstotka prebivalcev.

V Angliji tako od 24. februarja vsi, ki so pozitivni na okužbo s koronavirusom, ne bodo več primorani, da ostanejo doma. Tistim, ki so imeli stik z okuženimi in so cepljeni proti covidu-19, se tudi ne bo več treba teden dni vsak dan testirati. Za tiste, ki niso cepljeni, samoizolacija prav tako ne bo več obvezna, je še pojasnil Johnson. S 1. aprilom bodo ukinjeni tudi brezplačni hitri testi.

Britanski premier je ob tem danes poudaril, da pandemije še ni konec in da ni mogoče izključiti novih variant virusa. Zavzel se je za dodatno zaščito predvsem starejših in posebej ranljivih oseb. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je napovedal še eno cepljenje – “spomladanski poživitveni odmerek” – za starejše od 75 let, stanovalce domov za starejše in starejše od 12 let z oslabelim imunskim sistemom.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje