Kraljica Elizabeta II. pozitivna na koronavirus

Koronavirus 20. Feb 202213:01 > 13:41 3 komentarji
Kraljica Elizabeta
Jane Barlow/REUTERS

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da je bila kraljica Elizabeta II. na testiranju za covid-19 pozitivna.

Iz Buckinghamske palače so ob tem še pojasnili, da ima kraljica Elizabeta II. blage simptome, podobne prehladu, in da pričakuje, da si bo do prihodnjega tedna opomogla do te mere, da bo lahko opravljala lažje dolžnosti na gradu Windsor. “Še naprej bo pod nadzorom zdravniškega osebja, upoštevala bo tudi vse njihove smernice,” so ob tem še dodali.

Kraljica je bila v preteklih dneh v stiku s sinom princem Charlesom, ki je bil prejšnji teden pozitiven na koronavirus. Dva dni pred pozitivnim testom je namreč obiskal grad Windsor, kjer kraljica trenutno biva. Elizabeta II. se je zatem odločila za samoizolacijo, a ker pri njej okužbe teden dni pozneje niso potrdili, se je v sredo udeležila manjšega sprejema na gradu Windsor. 73-letni prestolonaslednik se je s koronavirusom sicer okužil že drugič, prvič je bil pozitiven marca 2020, ko je imel blage simptome. Pozitivna na koronavirus je bila v preteklih dneh tudi njegova soproga Camilla, vojvodinja Cornwalska.

Elizabeta II. je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejela januarja 2021, in kot poroča BBC, se predvideva, da je zatem prejela še preostale odmerke.

Velika praznovanja ob platinastem jubileju

Vest o kraljičinem zdravstvenem stanju prihaja v času praznovanja njenih sedem desetletij na prestolu. Kot kraljica z najdaljšo vladavino se je 5. februarja udeležila zabave ob platinastem jubileju. V enem redkih nastopov v javnosti v zadnjem času je bila 95-letna kraljica vidno dobre volje. Pogovarjala se je z ljudmi in na koncu tudi razrezala torto z znakom jubileja na vrhu, povabljenci pa so ji izročili šopek rož.

kraljica Elizabeta
Joe Giddens/REUTERS

Sicer pa bo poletje v Združenem kraljestvu v znamenju praznovanj platinastega jubileja, na račun kraljičinega praznika pa bodo Britanci prosti od 2. do 5. junija. V tem času bodo potekala številna slavja in praznovanja.

Elizabeta II. in njen sin Charles sta sicer le dva od kraljevih predstavnikov, ki sta se v zadnjem času okužila z omenjenim virusom. Pred tem je bila pozitivna 81-letna danska kraljica Margareta II., kasneje pa je bil pozitiven tudi 54-letni španski kralj Filip VI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje