Baš: Sprememba testiranja bo izboljšala dostopnost oskrbe za bolne otroke

Koronavirus 31. Jan 202211:33 > 14:38
samotestiranje
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš je poudaril, da pediatri podpirajo novi način testiranja, saj bo izboljšal dostopnost zdravstvene oskrbe za bolne otroke. V ambulantah so bili namreč zasuti s klici in sporočili staršev, ki so imeli vprašanja o testiranju.

Tudi pri otrocih bo namreč za potrditev okužbe s koronavirusom od jutri zadostoval hitri antigenski test, opravljen pri pooblaščenih izvajalcih. Na podlagi pozitivnega hitrega testa bodo prejeli slovensko digitalno covidno potrdilo.

Vsi otroci, pri katerih je tveganje za težji potek bolezni večje – to so onkološki bolniki, bolniki po transplantaciji, bolniki s hujšimi srčnimi in drugimi boleznimi, tudi dojenčki, mlajši od šestih mesecev, bodo tudi v prihodnje napoteni na PCR-test. Na PCR-testiranje jih bo napotil pediater.

“Okužba z omikronom pri otrocih poteka z blažjimi simptomi,” je povedal Baš. “Kljub temu pa je potrditev okužbe pomembna zaradi izolacije, da ne širijo okužb v šolah in vrtcih.”

Baš je še pojasnil, da so spremembo testiranja predlagali tudi zaradi izjemnega števila telefonskih klicev, povezanih z vprašanji glede testiranja. V takšni poplavi klicev in elektronskih sporočil pa so “se izgubili” otroci, ki potrebujejo hiter pregled pri zdravniku, pri katerih lahko nekaj ur ali en dan pomeni tveganje za njihovo zdravstveno stanje, je še poudaril pediater. Z novim protokolom testiranja se bo po Baševi oceni dostopnost oskrbe za bolne otroke izboljšala. Tudi pediatri se namreč srečujejo s kadrovskimi težavami zaradi izolacij in karanten.

“Covid je bolezen, s katero se moramo naučiti živeti,” je še poudaril pediater.

Manj zapletov

Kot trenutno kaže, sicer okužba z omikronom pri otrocih povzroča manj zapletov, kot sta večorganski vnetni sindrom (MIS-C) in tako imenovani dolgi covid. Kljub temu pediatri – še posebej za tiste, pri katerih je tveganje za težji potek bolezni večje – cepljenje priporočajo. “Cepivo pred okužbo sicer ne ščiti zelo dobro, kar zadeva preprečevanje morebitnih zapletov po preboleli bolezni, pa je smiselno.”

Na vprašanje, zakaj na Švedskem najmlajšim otrokom, starim od 5 do 12 let, cepljenja proti covidu ne priporočajo, je Baš odgovoril, da vsaka država te odločitve sprejme sama. “Kar zadeva varnost cepljenja za to skupino, imamo podatkov že veliko in vsak dvom je odveč.”

Iz nekaterih držav v zadnjem času prihajajo poročila o porastu hospitalizacij pri otrocih, mlajših od dveh let. Baš je povedal, da število hospitalizacij pri nas za zdaj ni naraslo. “Res pa je, da tudi omikron predvsem pri mlajših otrocih – tako kot vsaka druga virusna okužba – povzroči slabšo ješčnost, zato lahko dehidrirajo in so zato sprejeti v bolnišnico,” je še pojasnil pediater.

Z jutrišnjim dnem se spreminja veljavnost digitalnega covidnega potrdila, ki bo imelo neomejeno veljavnost le še za cepljene s poživitvenim odmerkom. Vendar pa Evropska agencija za zdravila (Ema) poživitvenega odmerka še ni odobrila za mlajše od 18 let.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je povedal, da bo potrdilo za polno cepljene otroke oziroma mladostnike zato imelo neomejeno veljavnost. “Ema odločitve o tretjem odmerku še ni sprejela. Ko bo dovolj podatkov o varnosti in učinkovitosti, se bomo tudi v Sloveniji odločili o tem.”

Po podatkih Sledilnika je v starostni skupini od 5 do 11 let vsaj z enim odmerkom cepljenih 2399 otrok (0,9 odstotka), med mladostniki, starimi od 12 do 17 let, pa je cepljenih 39.849 (33,1 odstotka).

Komentari

Vaš komentar