Bojana Beović: Smiselno je, da se vse s simptomi pošlje na test

Koronavirus 24. Sep. 202115:51 > 15:58
Delite:
testiranje na okužbo s koronavirusom
Foto: PROFIMEDIA

Nekateri družinski zdravniki cepljenih proti covidu-19, ki kažejo simptome okužbe, ne napotijo na PCR test. Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović pa meni, da je smiselno, da se na testiranje pošlje vse.

V Sloveniji v zadnjih tednih dnevno beležimo okoli tisoč novih okužb s covid-19. Iz podatkov na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je razvidno, da večino okužb pri nas potrdijo pri necepljenih posameznikih, veliko manj pri cepljenih.

Sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev kaže, da je bilo v četrtek med necepljenimi potrjenih 60 okužb, med cepljenimi pa le 23,83.

Da so cepiva učinkovita, kažejo tudi podatki iz bolnišnic, kjer se zdravijo večinoma necepljeni. Med cepljenimi so večinoma hospitalizirani posamezniki z imunskimi pomanjkljivostmi ali pa bolniki, ki so v bolnišnici zaradi drugih razlogov.

Tudi cepljenimi se lahko sicer okužijo s covid-19, vendar so običajno brez simptomov ali pa so ti zelo blagi. Nekateri zdravniki pa cepljenih, čeprav imajo znake okužbe, ne pošljejo na PCR test. V nekaterih primerih jim svetujejo, naj počakajo še kakšen dan in se izogibajo stikov.

PCR test za vse s simptomi

Predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je za N1 povedala, da se ji zdi pametno, da se vsakega s simptomi diagnosticira, saj imamo le tako jasno sliko, kaj se nam dogaja.

“Gotovo je smiselno, da se vsakega pošlje na test. Res je, da zdaj krožijo različni virusi, ker ni zapore države in ljudje prihajajo v stik. K temu zelo pripomorejo šole, tako da obstaja velika verjetnost, da gre za kakšno drugo virusno okužbo, za razliko od lanskega leta, ko je bila država zaprta in ni bilo šol,” dodaja.

Bojana Beović
Foto : Borut Živulović/Bobo

Beović pravi, da je testiranje s PCR testi pomembno predvsem za spremljanje epidemiološke slike, pa tudi za posameznike, ker se lahko v primeru okužbe osamijo od drugih, ki bi lahko huje zboleli.

PCR test je bolj zanesljiv kot hitri test

Pri cepljenih, ki imajo simptome, pa pri preverjanju okužbe prav tako ne zadostuje hitri test, opraviti morajo PCR test. Kot nam je včeraj pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, je lahko pri cepljenih koncentracija virusa na začetku še nekoliko manjša, hitri test pa zato lažno negativen. Veliko bolj zanesljiv je PCR test, ki je bolj občutljiv na prisotnost virusa.

Komentari

Vaš komentar