Odslej cepljenje s cepivi mRNK, vektorska cepiva ob soglasju

Koronavirus 11. Okt. 202112:55 > 14:461 komentar
Delite:
cepljenje
Foto: BOBO

Medtem ko se epidemiološko stanje v državi ne slabša, ostaja več odprtih vprašanj o cepljenju proti covidu-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo vlada upoštevala odločitev posvetovalne skupine za cepljenje, ki je priporočila, da se s tretjim odmerkom cepijo stanovalci domov starejših in posebej ranljivi kronični bolniki, pa tudi druge osebe, starejše od 65 let.

Člani skupine so prav tako priporočili, da se prednostno uporabljajo cepiva mRNK, vektorska cepiva pa ob izrecnem soglasju cepljenih oseb oziroma v primerih kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi. “Svetujemo, da se uporaba vektorskih cepiv popolnoma omeji, a ta cepiva ostajajo na voljo, saj jih je odobrila Ema,” je povedala dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

V 13 covidnih bolnišnicah v Sloveniji zdravijo nekoliko manj bolnikov kot pred tednom dni. Z današnjim dnem se glede na trende zapira covidni oddelek sežanske bolnišnice, po nekaterih bolnišnicah pa se zmanjšujejo zmogljivosti teh oddelkov. “Kar zadeva zdravljenje, smo v Sloveniji v koraku s časom. Uporabljamo zdravilo Regeneron, ki temelji na mononukleinskih protitelesih,” je povedal minister Poklukar.

Posvetovalna skupina sledila Emi

“Pri spremembi priporočil o tretjem odmerku smo sledili Evropski agenciji za zdravila (Ema),” je povedala Beović. Ta je pri mRNK cepivih tretji odmerek odobrila kot dodatni odmerek, ki ga prejmejo osebe z zelo oslabljenim imunskim sistemom (cepljenje 28 dni po drugem odmerku).

Poleg tega je Ema odobrila poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech – posvetovalna skupina je tako priporočila, da poživitveni odmerek v Sloveniji prejmejo osebe, starejše od 65 let, podpis soglasja v primeru prejema tretjega odmerka Pfizerjevega cepiva pa ne bo več potreben.

“Nekatere države se odločajo, da bi ponudile tretji odmerek osebam, cepljenim z vektorskima cepivoma, drugod se za tako priporočilo ne odločajo. Pri nas ostaja ta možnost odprta, ljudje se lahko cepijo, za zdaj pa posebej tega ne priporočamo,” je še povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje. Tako cepivo AstraZenece kot Janssena nudita zelo dobro zaščito pred hudim potekom covida-19, slabša je predvsem zaščita pred okužbo, ki pa je pomembna z vidika širjenja virusa.

Mlajše od 30 let naj bi od zdaj cepili s Pfizerjem

Beović je prav tako opozorila na morebitni stranski učinek cepljenja s cepivi mRNK pri osebah, mlajših od 30 let, tj. vnetje srčne mišice. Iz previdnosti je posvetovalna skupina za mlajše od 30 let priporočila cepljenje s Pfizerjevim cepivom, saj je možnost vnetja srčne mišice večja po cepivu Moderne. “Uvajamo najvišje standarde; ne le v Evropi, temveč v svetu,” je komentiral Poklukar.

Cepljenje proti covidu-19
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Na vprašanje novinarke N1, ali je posvetovalna skupina ravnala narobe, ko za nekatere starostne skupine, kot so mlajše ženske, zaradi večjega tveganja določenih stranskih učinkov ni priporočila prednostne uporabe mRNK cepiv, je Beović povedala: “Obžalujemo smrt 20-letne Katje, a bi o strokovni napaki zelo težko govorila.” Kot je pojasnila, v primerih resnih stranskih učinkov ministrstvo imenuje komisijo, ki ocenjuje povezanost stranskih učinkov s cepljenjem.

Minister Poklukar je v odgovoru na novinarsko vprašanje N1 komentiral tudi poročanje medijev o stranskih učinkih cepljenja. Kot je ocenil, je prav, da se o tem poroča in pogovarja, a mora biti v ta proces po njegovem vključena stroka.

Komentari

Vaš komentar